Spaakverwonding

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Spaakverwondingen komen bij kinderen veelvuldig voor en onstaan wanneer het voetje of beentje tussen de spaken van een fietswiel komen tijdens het fietsen. Soms ontstaat dit door het niet gebruiken van of verkeerd gebruik van een fietszitje. Afhankelijk van de snelheid en kracht waarmee het beentje bekneld raakt tussen de spaken kunnen kleine tot zeer ernstige letsels ontstaan.

Soms zijn er slechts een paar schaafwonden en blauwe plekken, maar ook de huid kan worden afgestroopt en diepe wonden kunnen ontstaan. Daarnaast leiden spaakverwondingen soms tot ernstige en gecompliceerde breuken van het onderbeen. Om die reden moeten alle spaakverwondingen altijd door een arts gezien worden, ook als het in eerste instantie mee lijkt te vallen.

De eerste hulp bij spaakverwondingen bestaat er uit:

  • Een bekneld voetje of beentje proberen te bevrijden, soms moeten daarvoor spaken worden verwijderd
  • Indien bevrijding niet gemakkelijk gaat, waarschuw een ambulance
  • Stel het kind gerust, stel ouder gerust
  • Reinig eventuele schaafwonden
  • Dek grotere wonden en huiddefecten af met een steriel verband (gebruik eventueel Metalline-gazen om plakken aan de wond te voorkomen
  • Indien er aanwijzingen zijn voor een botbreuk, geef dan steun en rust aan het been, gebruik zo nodig een dekenrol en waarschuw een ambulance