Dekenrol

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Dekenrol langs het been.

Een dekenrol is een opgerolde deken die gebruikt wordt voor de stabilisatie van een botbreuk. De deken wordt opgerold en langs het aangedane lichaamsdeel gelegd (meestal betreft het een breuk van het onderbeen of bovenbeen), waarbij de gewrichten aan de boven en de onderzijde van het aangedane lichaamsdeel ondersteund worden. Bij een breuk aan het onderbeen zijn dat de voet/enkel en de knie, bij een breuk aan het bovenbeen worden behalve knie en heup ook de voet/enkel meegenomen.


Het gebruiken van een dekenrol:

  • Laat een andere hulpverlener of omstander het been van het slachtoffer onbeweeglijk houden, door de op de knieën te gaan zitten en de enkel met beide handen te omvatten en te ondersteunen. De enkel wordt gefixeerd in de houding waarin deze wordt aangetroffen.
  • Dek een open botbreuk eerst af voordat je de dekenrol aanlegt.
  • Neem een dikke deken en rol deze op tot een dekenrol. Afhankelijk van de benodigde lengte wordt de deken in de lengte of in de breedte opgerold en eventueel een keer gevouwen.
  • Leg de dekenrol langs de gewrichten en zorg dat je hierbij 'in de rol kijkt'. Zorg ervoor dat het been tijdens het aanleggen niet wordt bewogen. Schuif de deken tegen het been vanaf de heup tot voorbij de voet. Voor betere stabiliteit druk je de rol bij de voet iets in, schuift de rol eronder, en laat dan de rol weer los: op deze manier ligt de voet steviger.
  • De ondersteuning van de voet is belangrijk, omdat deze de neiging heeft om naar buiten te draaien, hierdoor ontstaat spanning op de breuk wat veel pijn geeft.