Kleine letsels bij Kinderen

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Sija / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


De meeste kleine letsels kunnen bij kinderen op dezelfde manier behandeld worden als bij volwassenen. De pagina beschrijft kort de meestvoorkomende kleine letsels bij kinderen en het verschil in behandeling met een volwassene. Voor uitgebreide informatie over de betreffende letsels kunt u terecht op de respectievelijke pagina's.

Benadering

De meeste kinderen die een klein letsel oplopen zijn vooral geschrokken. De eerste handeling die je als eerste hulpverlener dan moet uitvoeren is om het kind gerust te stellen. Een kind dat bijvoorbeeld zojuist gevallen is wordt vaak huilend bij de eerste hulppost binnen gebracht. Stel het kind gerust door rustig tegen het kind te praten. Zorg dat je dit doet op een manier die begrijpelijk is voor het kind en blijf altijd eerlijk. Laat het kind altijd eerst even uithuilen voordat je met de behandeling begint en leg altijd uit wat je gaat doen. Vooral bij kinderen is het belangrijk om in een rustige omgeving te kunnen werken. Houdt grote groepen kinderen op afstand en laat maar één vriendje/vriendinnetje bij het slachtoffer. Als de ouders aanwezig zijn kan je het troosten ook aan de ouders overlaten en en als de ouders dit willen de eerste hulp ook door hun laten uitvoeren. Als eerste hulpverlener geef je de ouder dan eventueel instructies over hoe de eerste hulp uitgevoerd moet worden. Soms kan je het kind ook 'mee laten helpen' waardoor het kind het idee krijgt grip op de zaak te hebben en minder bang is.

Samenvattend:

  • Stel het kind gerust
  • Laat het kind uithuilen
  • Houdt omstanders op afstand
  • Vertel altijd wat je doet
  • Blijf eerlijk

Meer informatie over de benadering van kinderen, bang zijn voor de 'dokter', omgaan met omstanders en met de ouders van kinderen met letsel, zie Algemeen over Eerste Hulp aan Kinderen

Kleine letsels

Schaafwond

Voor uitgebreide informatie over schaafwonden, zie Schaafwonden.

Een van de meestvoorkomende letsels en bovendien erg pijnlijke letsels bij kinderen zijn schaafwonden. Bij de behandeling hiervan is het belangrijk om het vuil uit de wond te krijgen. Het kind zal bijna altijd bang zijn en daarom is het belangrijk om altijd eerlijk te blijven. Zeg nooit dat het geen pijn doet als je een wond gaat schoonmaken, want dan vertrouwt het kind je niet meer zodra het wel pijn doet. Zeg dat het wel even pijn kan doen en spreek het kind moed in bijvoorbeeld door te zeggen dat hij/zij zo stoer is. Duidelijk uitleggen wat je gaat doen zorgt ook al voor geruststelling.

Maak de wond eerst schoon met kraanwater om zo veel mogelijk vuil uit de wond te halen. Desinfecteer de wond daarna, bij voorkeur met Hibicet omdat dit minder prikt. Het beste kan de wond hierna open gelaten worden zodat deze aan de lucht droogt. Als het kind echter weer (buiten) verder gaat spelen kan het verstandig zijn om de wond af te dekken met niet verklevende gazen.

Bij grote schaafwonden is het het makkelijkste om de wond onder de douche schoon te spoelen met lauw-warm water. Als het kind dicht in de buurt van huis gevallen is en de ouders zijn aanwezig kan je de ouders instructies geven om de wond thuis goed uit te spoelen onder de douche. Er moet echter niet te lang gewacht worden omdat de wond anders al indroogt en het vuil moeilijk te verwijderen is. Eventueel kan voor de weg naar huis een snelverband worden aangelegd.

Schaafwonden die meer dan 5% van het lichaamsoppervlak innemen moeten door een arts beoordeeld en behandeld worden, zie hiervoor ook de regel van negen. Vraag aan de ouders of het kind gevaccineerd is. Volledig gevaccineerde kinderen zijn tot 18 jaar beschermd tegen tetanus en hoeven dus niet voor een tetanus-injectie naar de huisarts.

Bloeduitstorting

Een bloeduitstorting of 'blauwe plek' is een teken van een kneuzing en ontstaat meestal pas ruimere tijd nadat het ongeval heeft plaatsgevonden. Als eerste hulpverlener is het dus belangrijk om te handelen voordat de bloeduitstorting ontstaat. Als een kind gevallen is en bijvoorbeeld een pijnlijke arm heeft, kan dit gekoeld worden. Let bij kinderen altijd op op ernstigere letsels. De botten van kinderen breken veel makkelijker (Greenstickfractuur). Als het kind blijft huilen of het lichaamdeel niet wil gebruiken is dit een aanwijzing dat er meer aan de hand is. Laat het kind laagdrempelig door een arts beoordelen. Een bloeduitstorting is na een week ongeveer genezen.

Bloedneus

Zie bloedneus. Let bij kinderen vooral op dat ze het bloed niet inslikken omdat ze daar erg misselijk van worden en wees voorzichtig met het dichtknijpen van de neus. Laat het kind niet zelf de neus dichtknijpen, maar doe dit zelf of laat dit door één van de ouders doen. Laat het kind in de schrijfhouding zitten, zodat hij geen bloed in de keel krijgt.

Tand door de lip

Zie Tand door de lip. Laat het kind zoveel mogelijk bloed uitspugen en druk met een steriel gaasje de wond voorzichtig dicht. Een makkelijke methode om het bloeden te laten afnemen is door het kind een waterijsje te geven.

Vinger tussen de deur

Koel de vinger bij voorkeur onder de koude kraan. Je kan ook koelen met ijs of een coldpack. Leg er dan een doek tussen om bevriezing te voorkomen en koel niet langer dan 5 minuten. Het kan zijn dat er een bloeduitstorting onder de nagel ontstaat. Als dit geen pijn doet hoeft dit geen verdere behandelen, dit geneest vanzelf. Soms laat de nagel na een tijdje los, maar dit geneest vanzelf. Als de blauwe nagel wel pijnlijk is of gaat kloppen moet contact met de huisarts worden opgenomen. Raadpleeg ook de huisarts bij twijfel of de vinger gebroken is.


Bronvermeldingen

Voor deze pagina is onder andere gebruik gemaakt van de volgende bronnen:[1][2][3][4]

  1. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/kinderen/35919-eerste-hulp-aan-kinderen-verlenen.html
  2. http://www.ehbo.nl/ehbo/tips/Checkerkinderen.pdf
  3. Eerste Hulp aan Kinderen, Het Oranje Kruis (Het Oranje Kruis 2006) ISBN 978-90077259-05-4
  4. Verbandleer en kleine ongevallen, Het Oranje Kruis (Thieme Meulenhoff, 2009) ISBN 9789006920192