Eerste Hulp bij Sportongevallen
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding. Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee? |
Eerste Hulp bij Sportongevallen ook wel afgekort als EHBSO is een aparte tak van Eerste Hulp die zich specifiek richt op letsels die men tijdens het sporten kan oplopen. EHBSO is ook een module die men via Het Oranje Kruis kan volgen.
Eerste Hulp bij Sportongevallen is niet veel anders dan de 'gewone' Eerste Hulp, al zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Het beoefenen van sport is gezond, maar geeft het risico op het optreden van blessures en in sommige gevallen ernstige letsels. Het type letsels dat gezien wordt is sterk afhankelijk van het type sport dat wordt uitgeoefend. Over het algemeen worden kneuzingen en verstuikingen bij de meeste sporten gezien. Bij voetbal zal men vooral enkel- en knieletsels zien, bij atletiek overbelasting van spieren en pezen en bij motorcross botbreuken en soms ernstige verwondingen. Sommige sporten kennen specifieke letsels.
Veel sportletsels kunnen worden voorkomen door een goede voorbereiding, warming-up, cooling-down en het dragen van de juiste bescherming. Sommige vormen van bescherming zijn verplicht gesteld door de sportbonden, terwijl andere maatregelen door de sporters zelf genomen kunnen worden.
Sportersmentaliteit
Een sporter wil graag doorgaan met sporten, zeker wanneer hij midden in een wedstrijd zit. Afhankelijk van het letsel kan de sporter zijn inspanning voortzetten, soms is het echter beter om de inspanning te staken om het aangedane lichaamsdeel rust te geven. Het zal niet altijd eenvoudig zijn om de sporter te overtuigen niet verder te sporten.
Bloed en hygiëne
Wanneer er huidverwondingen zijn opgetreden tijdens het sporten kunnen deze een gevaar vormen voor medesporters, immers, bloed kan besmettelijke ziektes bevatten. Het is dan ook van groot belang om bij wonden handschoenen te dragen en de wond zo af te dekken dat er geen bloed meer zichtbaar is. Zie ook Veiligheid en hygiëne. Daarnaast moet bloed dat bijvoorbeeld op de zaalvloer aanwezig is worden weggehaald en moet de vloer worden schoongemaakt. Gebruik hiervoor bij voorkeur papieren doeken, zodat ze direct kunnen worden weggegooid. Maak eventueel de vloer schoon met alcohol.
Letsels
Veel letsels bij sport bevinden zich in het bewegingsapparaat. Deze pagina geeft hiervan een overzicht. Tijdens sporten worden uiteraard ook andere letsels gezien, kijk bijvoorbeeld ook op de pagina's over suikerziekte, epilepsie, klaplong, aangezichtsletsel en pijn op de borst.
Deze pagina wordt in de toekomst nog verder uitgebreid.
Bewegingsapparaat
Het bewegingsapparaat bestaat uit onze botten, spieren en pezen en zorgt voor het gestalte van de mens en zijn mogelijkheden om zich voort te bewegen. Het bewegingsapparaat krijgt tijdens het leven veel te verduren, het wordt het hele leven gebruikt en moet zich aanpassen aan zeer wisselende omstandigheden in het dagelijks leven. Het bewegingsapparaat is opgebouwd uit het skelet, bestaande uit botten die door pezen en gewrichten verbonden worden. Onze spieren zijn met pezen verbonden aan botten en zorgen voor zeer diverse bewegingsmogelijkheden. Letsels aan het bewegingsapparaat komen zeer vaak voor, van een eenvoudige verstuiking als men zich verstapt tot zeer ernstige botbreuken (fracturen) bij grote ongevallen.
Maak een keuze uit een van de onderstaande items om verder te gaan:
- De bouw van het bewegingsapparaat
- De (R)ICE-regel over de behandeling letsels aan het bewegingsapparaat
- Het drukverband voor letsels aan het bewegingsapparaat
Er worden verschillende typen letsels aan het bewegingsapparaat onderscheiden:
- Kneuzingen
- Verstuikingen
- Spier- en peesletsels, Spierscheuring, Peesletsel
- Gewrichtsletsels, Ontwrichtingen
- Botbreuken
Of kies een van de onderstaande onderdelen van het bewegingsapparaat voor een overzicht van de specifieke letsels:
- Of bekijk het overzicht van Letsels aan het bewegingsapparaat op locatie