Spierscheuring

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een spierscheuring ook wel zweepslag of coupe de fouet genoemd is een letsel van de spier dat optreedt als gevolg van een overrekking van een spier of bij een direct trauma op een spier. Een zweepslag wordt vaak gezien in de kuitspieren of de hamstrings. De spierscheuring leidt tot een bloeduitstorting in de spier en bij ernstige verscheuringen kan de functie van de spier gestoord zijn.

Spierscheuringen ontstaan vaak na inspanning met koude spieren of bij het maken van een te heftige beweging.

Het slachtoffer beschrijft vaak dat hij het gevoel had dat hij een klap op de spier kreeg, als door een zweep geslagen. Soms hebben slachtoffers een knapje in de spier gevoeld. De aangedane spier is gezwollen en pijnlijk en soms is er aan de buitenzijde een bloeduitstorting te zien. Op de plaats van de spierscheuring kan een verharding of een kuiltje te voelen zijn. De functie van de spier kan verminderd zijn.

Symptomen en klachten

  • Pijn in de aangedane spier, vlijmscherp
  • Soms een kuiltje op de plaats van de spierscheuring
  • Zwelling en bloeduitstorting op de plaats van de spierscheuring

Eerste Hulp

De eerste hulp bij een spierscheuring of zweepslag bestaat uit het toepassen van de (R)ICE-regel:

  • Rust houden
  • Koelen met ijs, teniminste 10-15 minuten
  • Immobilisatie, staken van de inspanning
  • Compressie door het aanleggen van een drukverband
  • Elevatie door het hooghouden van het aangedane lichaamsdeel

Het slachtoffer wordt naar een huisarts verwezen voor het definitief stellen van de diagnose en eventueel verdere behandeling en pijnstilling.

Preventie is belangrijk bij het voorkomen van spierscheuringen. Een goede warming-up en tijdig de inspanning staken bij pijnklachten kan een spierscheuring voorkomen.