Snijwonden

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Snelle Eerste Hulp tips?
ehbo.nl
Snijwonden


Een snijwond ontstaat door een scherp voorwerp, zoals een mes of een stuk glas of scherp metaal, dat de huid doorsnijd. De wondranden zijn scherp en er kan afhankelijk van de diepte ook onderhuids weefsel te zien zijn. Een snijwond kan leiden tot actief bloedverlies.

Soms is een snijwond slechts oppervlakkig en zijn alleen de bovenste huidlagen aangedaan. Bij diepere snijwonden kan het onderhuidse vetweefsel zichtbaar zijn en in sommige gevallen spieren, pezen, bloedvaten en zelfs bot. Er is dan ook een risico op beschadiging van pezen en zenuwen en zeker wanneer er een bloedvat geraakt is kan er hevig bloedverlies zijn.

Diepere snijwonden moeten vaak worden gehecht.

Eerste Hulp

De eerste hulp bij snijwonden bestaat uit het beperken van actief bloedverlies en het voorkomen van besmetting van de wond met ziektekiemen. Druk rechtstreeks op de wond kan bloedverlies beperken. Zie ook de pagina over huidverwondingen voor verdere wondzorg.

Ondiepe kleine snijwonden met scherpe wondranden die niet aanmerkingen voor hechten door een arts, kunnen soms ook door de eerstehulpverlener met hechtstrips gesloten worden.