Hechtstrips

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Hechtstrips of Steristrips zijn plakkende strips die gebruikt kunnen worden om de wondranden bij huidverwondingen bij een te brengen ten te zorgen voor een goede wondgenezing zonder veel littekenvorming. Een variant op hechtstrips zijn de zogenaamde zwaluwstaartjes.

Hechtstrips worden in het huidige Het Oranje Kruis Boekje ook genoemd voor de eerstehulpverlener. Ze mogen echter alleen door de eerstehulpverlener gebruikt worden bij kleine huidwonden met scherpe wondranden die eenvoudig zonder veel spanning bijeen gebracht kunnen worden. Staat er veel spanning op de wond waardoor de wondranden wijken, zijn de wondranden rafelig of zit de wond op een gewricht, handen of vingers, stuur het slachtoffer dan naar de huisarts of Spoedeisende hulp. Mogelijk moet de wond door een arts beoordeeld worden en gehecht worden. Het gebruik van hechtstrips is geen vervanging voor beoordeling door een arts of hechten.

Wanneer gebruik je hechtstrips wel en niet?

Hechtstrips zijn in de Eerste Hulp bedoeld voor eenvoudige schone wonden waarvan de eerstehulpverlener de eindbehandeling doet. Dit geldt voor kleine wonden met scherpe wondranden, die niet of nauwelijks wijken en eenvoudig bij elkaar te brengen zijn.

Hechtstrips worden niet aangebracht indien:

  • Er sprake is van een grote of gapende wond
  • Indien de wond dieper is dan 3-4 milimeter en bij steekwonden
  • Indien de wondranden rafelig zijn
  • Indien er sprake is van een vuile wond of bijtwond
  • Bij wonden over gewrichten of op delen van de huid waar veel spanning op staat

Aanbrengen van hechtstrips

  • Draag handschoenen.
  • Verzorg de wond zoals beschreven op de pagina huidverwondingen.
  • Zorg ervoor dat de wond goed droog is en de wondranden vrij van bloed en vuil. Indien de wond nog steeds bloed, druk de wond dan nog 10 minuten af totdat deze niet meer bloed. Bij een bloedende wond plakken de hechtstrips niet goed en gaan de wondranden wijken.
  • Open de verpakking van de hechtstrips en verwijder een smalle strook van het velletje waarop de hechtstrips geplakt zijn, zo dat ze aan de tot vrij komen te liggen.
  • Neem een hechtstrip met een pincet of met de vingers en plak de helft van de hechtstrip aan de ene kant van de wond. Druk de hechtstrip goed aan. Breng vervolgens de wondranden met de vingers bij elkaar en plak de andere helft van de hechtstrip aan de andere zijde van de wond. Blijf de wondranden bijeen houden totdat er meerdere hechtstrips zijn aangebracht.
  • Plak vervolgens meerdere hechtstrips op de zelfde wijze over de wond, met tussen de strips eenzelfde breedte als een hechtstrip.
  • Afhankelijk van de plaats van de wond kan deze open gelaten worden of worden afgedekt met een wonddekverband.

Adviseer het slachtoffer om bij roodheid of pijn aan de wond naar zijn huisarts te gaan. Hetzelfde geldt als de wondranden gaan wijken. De hechtstrips moeten droog worden gehouden en vallen er vanzelf af.