Kransverband

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Snelle Eerste Hulp tips?
ehbo.nl
Voorwerp in de huid


Een kransverband is een speciaal verband dat kan worden aangelegd bij oogletsels of bij verwondingen waarbij een vreemd voorwerp (corpus alienum) zich in de wond bevindt, zoals een stuk glas of een mes. Het kransverband dient bij oogletsels om te voorkomen dat het verband met het oog in contact komt. Bij een vreemd voorwerp in de wond wordt het kransverband gebruikt om het vreemde voorwerp te fixeren, zodat deze niet kan bewegen en zodoende meer pijn en schade kan veroorzaken.

Een kransverband wordt gemaakt van een driekante doek, die in een ringvorm gevouwen wordt. Het eindresultaat is een soort donut, waarvan het gat rondom het vreemde voorwerp geplaatst wordt. De driekante doek is niet steriel, er moeten dus altijd steriele gazen tussen de wond en het kransverband geplaatst worden. Het kransverband wordt vervolgens met kleefpleister of een zwachtel vastgelegd.

Foto's volgen.

Zie ook: http://www.pleisterkwartier.nl/index.php?topic=3017.0