Huidlijm

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Voorbehouden of risicovolle handeling
Deze vaardigheid valt onder de voorbehouden of risicovolle handelingen. Deze valt niet binnen de standaard vaardigheden van de Eerste Hulp.
Huidlijm 'Dermabond'.

Huidlijm is een alternatief voor hechtingen of plakken met hechtstrips en wordt door huisartsen en op de Spoedeisende hulp toegepast. Andere namen zijn onder andere Dermabond, indermil of histoacryl. Huidlijm wordt niet door eerstehulpverleners toegepast. Huidlijm geeft cosmetisch een goed resultaat en is pijnloos. Met name op de behaarde hoofdhuid en in het gelaat kan het worden toegepast.

Een wond die behandeld is met huidlijm wordt niet afgedekt en kan aan de lucht drogen. De wond moet gedurende vijf dagen droog gehouden worden, echter kan kortdurende blootstelling aan water geen kwaad. Het korstje mag niet worden losgekrabd. Zonlicht kan zorgen voor overmatige littekenvorming, stel het wondje zo min mogelijk bloot aan zonlicht. Indien de wondranden gaan wijken of de wond teken van ontsteking vertoont, neem dan contact op met de huisarts.

Vuile wonden en huidverwondingen die blijven bloeden kunnen meestal niet met huidlijm gesloten worden. Bij lijmen van een wond met veel straatvuil of een verwonding met een vleesmes wordt de wond in principe niet gelijmd. Hierbij worden eventuele bacteriën ingesloten en kan een ontsteking ontstaan. Pus en vuil kunnen de wond dan niet verlaten en de wondgenezing wordt negatief beïnvloed. Indien een wond blijft bloeden houdt de lijm vaak niet voldoende en gaan de wondranden opnieuw wijken.