Brandwondenkompres

Uit Eerste Hulp Wiki
(Doorverwezen vanaf WaterJel)
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: Wouter5h / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Zakje met brandwondengel zoals ook in kompressen gebruikt.
Open verpakking brandwondengel met kompres.

Het brandwondenkompres is een speciaal kompres voor de behandeling van brandwonden. Voor de behandeling van brandwonden zijn er behalve het 'klassieke' Metallinegaas meerdere mogelijkheden. In toenemende mate wordt gebruik gemaakt van speciale brandwondenkompressen, zoals Burnshield of WaterJel. Deze kompressen zijn ook steriel verpakt en zijn doordrenkt in een speciale vloeistof die een koelend en genezend effect heeft op brandwonden. Deze kompressen mogen ook op tweede en derdegraads brandwonden gebruikt worden als het slachtoffer nog naar een arts moet.

Met name de brandwondenkompressen met gel kunnen bij toepassing op grote oppervlakten tot onderkoeling leiden. Daarnaast geeft langdurig gebruik op een brandwond slechtere genezing en kan leiden tot dieper worden van de brandwonden omdat de vaatjes in de huid dicht gaan waardoor warmte niet goed wordt afgevoerd. Brandwondenkompressen zoals Burnshield of WaterJel mogen niet langer dan 30 minuten op een brandwond gebruikt worden en dienen daarna verwijderd te worden.

Lees meer over brandwondenkompressen: http://www.wcs.nl/wondwiki/wiki.html?tx_rkwiki_pi1%5Bdownload%5D=450_wcs-nb-jg-12-nr-1-1996-pag-9-14.pdf&cHash=127af8f6276375bfd1ed5da219dbb949


Vergelijkend onderzoek tussen Watergel en Burnshield: http://members.chello.nl/a.adema1/pdf/pr-wj-burnshield.pdf