Vreemd voorwerp in neus of oor

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Snelle Eerste Hulp tips?
ehbo.nl
Voorwerp in de neus of oor


Met name kinderen hebben de neiging om (kleine) voorwerpen in neus of oren te stoppen, die vervolgens er niet gemakkelijk meer uit komen. Soms vliegt er een insect in het oor.

Vreemd voorwerp in de neus

Een eerstehulpverlener kan in eerste instantie proberen om het voorwerp door het slachtoffer te laten snuiten te verwijderen. Dat werkt echter alleen bij oudere kinderen, omdat jonge kinderen vaak eerst de neus ophalen voordat ze snuiten en zodoende het voorwerp verder de neus in zuigen. Indien het voorwerp na enkele keren snuiten niet spontaan naar buiten komt, ga dan naar een huisarts.

Probeer nooit zelf om het voorwerp met een pincet of ander instrument te verwijderen, hiermee is de kans groot dat het voorwerp verder de neus(holte) wordt ingeduwd.

Vreemd voorwerp in het oor

Een vast voorwerp dat de gehele gehoorgang vult is niet eenvoudig door een eerste hulpveverlener te verwijderen. Het slachtoffer moet worden doorverwezen naar een huisarts.

Een insect maakt vaak veel herrie in de gehoorgang, dat kan erg beangstigend zijn. Soms komt het insect vanzelf weer naar buiten. Indien dat niet het geval is kan men trachten het inzet voorzichtig met lauw-warm water te verwijderen. Men pakt wat lauw-warm water (niet te koud, dat geeft een zeer onaangename sensatie), maar ook niet te warm. Dit druppelt men voorzichtig in het oor totdat het insect naar boven komt drijven. Het slachtoffer moet daarvoor liggen. Deze handeling wordt echter niet uitgevoerd bij kinderen met buisjes in de oren of bij slachtoffers met en gat in het trommelvlies (trommelvliesperforatie).

Gebruik nooit een pincet of ander instrument om het voorwerp te verwijderen, hierdoor kan het voorwerp verder de gehoorgang ingeduwd worden en daarnaast kan schade ontstaan aan het trommelvlies.