Voetbalknie

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een voetbalknie is een typisch letsel bij voetballers die vanwege hun genopte schoenen de knie verdraaien terwijl de voet vast staat in het gras. De voet staat met de noppen in het gras, terwijl het bovenlichaam draait. Hierbij ontstaat een sterke draaiing in de knie, met letsels van de kniebanden als gevolg. Vaak treedt er ook schade op aan de meniscus.

De symptomen zijn zwelling en pijn in de knie, moeilijk kunnen belasten en soms de onmogelijkheid om de knie te bewegen (slotklachten). Soms voelt het slachtoffer iets knappen in de knie. Indien er slotklachten bestaan is er vaak een los deeltje van de meniscus dat bewegingen onmogelijk maakt. Als gevolg van bloeding en zwelling van de weefsels wordt de knie dik. Bij bandletsels kan er ook schade ontstaan aan de botten, waarbij een stukje bot door een afscheurende band wordt losgetrokken.

De eerste hulp bij knielletsels bestaat uit uit koelen en het geven van steun en rust aan de knie. Knieletsels zijn moeilijk te beoordelen en worden daarom laagdrempelig ingestuurd naar de huisarts of spoedeisende hulp.