Tand door de lip

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Na een val of een klap in het gezicht kunnen tanden door de lip gestoten worden. Het letsel aan de lip kan zowel aan de binnenzijde van de mond, als aan de buitenzijde van het aangezicht optreden. Doorgaans bloeden deze wonden flink, omdat er in het gezicht een goede bloedvoorziening is. Soms zijn er ook tandletsels en kan afhankelijk van het ongevalsmechanisme ook schade zijn aan de kaak, de kaakgewrichten en de schedel.

Eerste Hulp

De eerste hulp bij een tand door de lip bestaat met name uit het stoppen van de bloeding, door met een steriel gaasje de wond voorzichtig dicht te drukken. Soms helpt het om een ijsblokje of ijsje op de wond te leggen, waardoor de bloeding (en pijn) afneemt. Bij wondjes groter dan 1 centimeter, of waarbij ook de huid en kin zijn aangedaan (een doordringende wond) dient men het slachtoffer naar de huisartsenpost te verwijzen voor eventuele hechtingen.