Steunverband om de hand/pols

Uit Eerste Hulp Wiki
Versie door Pim (Overleg | bijdragen) op 8 mrt 2017 om 12:18 (Pim heeft pagina Drukverband om de hand/pols hernoemd naar Steunverband om de hand/pols)

Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Het pols- of handdrukverband ofwel drukverband om de pols of hand is een verband uit de groep drukverbanden en heeft als belangrijkste functie het geven van rust en steun bij een kneuzing of verstuiking van de pols of hand. Het kan ook gebruikt worden bij een ernstige actieve bloeding aan de hand of pols, door eerst een snelverband op de wond te leggen en vervolgens daarover een drukverband.

Indicaties

Benodigdheden

Zwachteltechnieken

Bij het aanleggen van dit verband maakt men gebruik van de volgende zwachteltechnieken:

  • Circulaire slagen (bij begin en einde van verband)
  • Spiraalslagen (over de pols en onderarm)
  • Renversé slagen/vissengraat (op de handrug)

Uitvoering

  • Pas de (R)ICE-regel toe, koel de kand of pols en houdt deze omhoog.
  • De eerste slag met de watten maak je t.h.v. de aanzet van de vingers, in de richting van de duim (gezien vanuit de handrug). Hierna ga je gekruiste slagen maken:
  • Schuine slag hoog onder de duim à horizontale halve slag over de handpalm (naar laag bij de pink) à halve schuine slag naar boven (hoog bij de wijsvinger) à horizontale slag t.h.v. de aanzet van de vingers à schuine slag hoog onder de duim etc. Dit herhaal je enkele malen 2/3 overlappend.
  • Wanneer de hand goed bedekt is (visgraat) maak je horizontale slagen richting de pols. De laatste slag is dubbel.
  • Pak nu de ideaalzwachtel. De eerste slag gaat om de pols, vanaf de handrug richting de duim. Maak nu een halve schuine slag omhoog over de handrug. Maak een hele slag over de aanzet van de vingers en een hierna een schuine slag over de handrug naar onder de duim. Laat 1-2 cm watten uitsteken.
  • Maak nu een horizontale halve slag over de handpalm. Je komt laag onder de pinkzijde van de h and uit. Maak nu een halve slag over de handrug richting de wijsvinger. Sluit bovenaan bij de horizontale slag. Je herhaalt dit, 2/3 overlappend. Maak het verband met horizontale slagen af.

Aandachtspunten

Kijk in de rol tijdens het aanleggen van het verband. Zet lichte rek op de ideaalzwachtel tijdens het afrollen, probeer de rek goed te verdelen over het verband. Controleer of het verband niet te strak zit, door te vragen naar tintellingen of een koud gevoel in de vingers. Test eventueel de capillary refill in de vingers, deze mag niet vertraagd zijn na het aanleggen van het verband.


Lees ook de pagina's over Letsels van het bewegingsapparaat en Algemene verbandtechnieken.