Steunverband om de hand/pols

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Het pols- of handdrukverband ofwel steunverband om de pols of hand is een verband uit de groep steunverbanden en heeft als belangrijkste functie het geven van rust en steun bij een kneuzing of verstuiking van de pols of hand. Het kan ook gebruikt worden bij een ernstige actieve bloeding aan de hand of pols, door eerst een snelverband op de wond te leggen en vervolgens daarover een drukverband.

Indicaties

Benodigdheden

In de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016[1] is de term drukverband vervangen door steunverband en wordt niet langer gebruik gemaakt van syntethische watten bij het aanleggen van een steunverband.

Zwachteltechnieken

Bij het aanleggen van dit verband maakt men gebruik van de volgende zwachteltechnieken:

  • Circulaire slagen (bij begin en einde van verband)
  • Spiraalslagen (over de pols en onderarm)
  • Renversé slagen/vissengraat (op de handrug)

Uitvoering

  • Koel de kand of pols gedurende 10-20 minuten met een coldpack en houdt deze omhoog.
  • Pak de ideaalzwachtel. De eerste slag gaat om de pols, vanaf de handrug richting de duim. Maak nu een halve schuine slag omhoog over de handrug. Maak een hele slag over de aanzet van de vingers en een hierna een schuine slag over de handrug naar onder de duim.
  • Maak nu een horizontale halve slag over de handpalm. Je komt laag onder de pinkzijde van de h and uit. Maak nu een halve slag over de handrug richting de wijsvinger. Sluit bovenaan bij de horizontale slag. Je herhaalt dit, 2/3 overlappend. Maak het verband met horizontale slagen af.

Aandachtspunten

Kijk in de rol tijdens het aanleggen van het verband. Zet lichte rek op de ideaalzwachtel tijdens het afrollen, probeer de rek goed te verdelen over het verband. Controleer of het verband niet te strak zit, door te vragen naar tintellingen of een koud gevoel in de vingers. Test eventueel de capillary refill in de vingers, deze mag niet vertraagd zijn na het aanleggen van het verband.


Referenties

  1. Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016, Het Oranje Kruis en Het Nederlandse Rode Kruis, https://www.ehbo.nl/fileadmin/assets-hetoranjekruis/documents/Nieuws/Richtlijnen/Nederlandse_Eerste_Hulp_Richtlijnen_2016_DEFINITIEF.pdf

Lees ook de pagina's over Letsels van het bewegingsapparaat en Algemene verbandtechnieken.