Steekwonden

Uit Eerste Hulp Wiki
Versie door Pim (Overleg | bijdragen) op 11 nov 2011 om 17:08

Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Steekwonden, doordringende huidverwondingen of penetrerende letsels zijn potentieel ernstige letsels die behalve beschadiging van de huid ook veel schade kunnen veroorzaken aan dieper liggende weefsels en organen. Ze ontstaan door een steek met een groot scherp voorwerp, zoals een mes, priem, hek, grote stukken metaal of glas. Splinterverwondingen worden elders besproken.

Soms is er sprake van een vreemd voorwerp in de huid, zoals een mes of een stuk glas, soms is alleen de insteek opening nog te zien. Bedenk dat aan de buitenzijde niet goed te zien is of er veel schade aan de binnenzijde van het lichaam is. De wond kan erg diep zijn en er kunnen veel diepere weefsels en organen zijn aangedaan.

Laat een vreemd voorwerp, zoals een mes of grote metaalsplinter altijd in de wond zitten. Verwijderen van het scherpe voorwerp kan de schade aan de weefsels verergeren en leiden tot meer bloedverlies. Leg eventueel een kransverband aan om het vreemde voorwerp te stabiliseren.

Bij doordringende letsels van de borstkas en buik dient men alert te zijn op ernstige letsels van de longen (denk aan klaplong), de grote bloedvaten (denk aan shock) en de buikorganen.