Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Top-teen onderzoek

9 bytes toegevoegd, 18 dec 2014 21:25
k
geen bewerkingssamenvatting
Het '''top-teen onderzoek''' vindt plaats in de '[[Secondary survey]]' en wordt alleen uitgevoerd als alle stoornissen in de ABC en D onder controle zijn. Het is een systematisch onderzoek naar alle andere -in eerste instantie niet-levensbedreigende- letsels. In de [[ATLS]] is het gebruikelijk om het slachtoffer geheel te ontkleden voor het top-teen onderzoek. Dit vindt echter alleen plaats in een ruimte waar voldoende privacy is, zoals op de [[Spoedeisende Hulp]] of in een [[ambulance]], om verdere afkoeling te voorkomen. Een eerstehulpverlener eerste hulpverlener zal het slachtoffer in principe niet ontkleden voor het onderzoek. In de eerste hulpverlening straat is geen plaats voor een uitgebreid top-teen onderzoek. Wel kan men het onderzoek deels uitvoeren op geleide van de klachten van het slachtoffer.
Tijdens het top-teen onderzoek geldt:
* Betrek de eerdere bevindingen uit de ABCD bij het beoordelen van het so.
* Let op [[wonden]], [[bloedingen]], vervormingen, zwellingen, kleurveranderingen, verkleuringen van de huid, uitstekende botdelen en/of vreemde voorwerpen.
* Vraag bij pijnklachten wat voor pijn het is, scherp, dof, op een plaats of in een heel gebied, waardoor wordt pijn verergerd of juist verminderd. Zie ook [[anamnese]]. Vraag zonodig zo nodig het so een pijncijfer te geven.
===Controle hoofd en gelaat===
* Laat het slachtoffer een keer diep zuchten en observeer de reacties van het slachtoffer. Kijk of beide helften van de borstkas gelijktijdig omhoog bewegen tijdens ademen.
* Vraag of het slachtoffer pijn heeft en benoem daarbij zo nodig delen van de borstkas.
* Leg hand op buik- borstovergang bij en bewusteloze slachtoffer en voel de ademhaling
===Controle buik===
21
bewerkingen

Navigatiemenu