Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Wervelletsel

3 bytes toegevoegd, 26 aug 2012 17:22
k
geen bewerkingssamenvatting
Een dwarslaesie kan zowel gedeeltelijk als geheel zijn. Bij een gedeeltelijke doorsnijding van het ruggenmerg zal een deel van de functies onder het niveau van de dwarslaesie intact blijven, mits de schade niet toeneemt, door bijvoorbeeld verplaatsing van het slachtoffer. Bij een volledige dwarslaesie is er uitval van alle functies onder het niveau van de doorsnijding.
De meest voorkomende plaats plaatsen waar fracturen van de wervelkolom voorkomen zijn de nekwervelkolom en de borstwervelkolom.
Een wervelleltsel hoeft niet per se door een groot ongeval op te treden. Door veranderingen in het bot of de structuren van de wervelkolom, bijvoorbeeld door ziekte, kunnen 'spontaan' fracturen optreden. Denk bijvoorbeeld aan botontkalking ([[osteoporose]]), uitzaaiingen van kanker ([[metastasen]]) of andere afwijkingen. Deze fracturen kunnen spontaan of bij een zeer klein trauma al optreden.
Ook de [[whiplash]] (een type cervicaal wekedelenletsel) wordt apart genoemd, omdat deze vaak na een zeer typisch ongevalmechanisme ongevalsmechanisme (kop- staart botsing) voorkomt.
===Symptomen en klachten bij wervelletsel en dwarslaesie===
2
bewerkingen

Navigatiemenu