Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Reanimatie van drenkelingen

1.648 bytes toegevoegd, 1 apr 2012 19:03
geen bewerkingssamenvatting
Tijdens de redding en ook tijdens de reanimatie dient men er rekening mee te houden dat er sprake kan zijn van [[wervelletsel]]. Het slachtoffer wordt dus voorzichtig horizontaal uit het water gehaald en bij het vrijmaken van de luchtweg dient men voorzichtig de [[kinlift]] of [[jawthrust]] toe te passen, zonder de nek te veel te kantelen.
Het heeft geen zin om de mond en luchtwegen vrij van water te maken, zonder de benodigde [[uitzuigapparatuur]] is dit vrijwel niet mogelijk. Routinematig uitzuigen van de mond- en keelholte bij drenkelingen wordt niet aangeraden.<ref name="IFARG11">International first aid and resuscitation guidelines 2011, (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, Geneva, 2011) http://www.ifrc.org</ref>
====Risico op letsel van de nekwervelkolom====
Slachtoffers die in ondiep water hebben gedoken, van een hoge brug zijn gedoken of met hoge snelheid van een vaartuig af geslingerd zijn hebben kans op het bestaan van [[wervelletsel]] van de nek- en rugwervelkolom. Men dient hiermee bij het redden van het slachtoffer uit het water rekening te houden. Maatregelen om de nek te fixeren, zoals het aanleggen van een [[nekkraag]] of het slachtoffer in het water op een [[wervelplank]] leggen mogen de redding en start van een [[reanimatie]] bij een drenkeling die niet ademt niet vertragen.<ref name="IFARG11">International first aid and resuscitation guidelines 2011, (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, Geneva, 2011) http://www.ifrc.org</ref> Nadruk ligt op snelle redding en start van [[reanimatie]]. Bij slachtoffer met normale ademhaling of wanneer deze aanspreekbaar zijn neemt men wel tijdens de redding al maatregelen tegen verergering van [[wervelletsel]].
====De rol van beademing bij drenkelingen====
Een belangrijke oorzaak van de hartstilstand bij een drenkeling is [[Zuurstoftekort]] ten gevolge van een [[ademstilstand]] door water in de luchtwegen. Zodoende worden bij drenkelingen altijd gestart met vijf initiële beademingen en worden vervolgens borstcompressies met beademingen gecombineerd. Doel hiervan is om het ontstane [[zuurstoftekort]] terug te dringen. Tijdens redding in het water kan (indien getraind) al gestart worden met het geven van beademingen. Verlies bij een verdrinkingsslachtoffer geen tijd met [[alarmeren]], start direct met het geven van initiële beademingen en reanimatie als het slachtoffer op het droge is. Hiermee wordt het zuurstoftekort teruggedrongen. Ga als je alleen bent zeker één minuut door met reanimeren voordat je het slachtoffer alleen laat om hulp te halen. Indien er meerdere hulpverleners zijn kan uiteraard wel gestart worden met alarmeren terwijl de reanimatie gaande is.
====Toedienen van zuurstof====
Bij reanimatie van drenkelingen heeft het toedienen van zuurstof duidelijk meerwaarde. Het toedienen van zuurstof kan via het [[beademingsmasker]], waarvan sommige modellen een speciale aansluiting hebben voor toediening van zuurstof. Er wordt een flow gebruikt van 12-15 liter zuurstof per minuut. Het toedienen van zuurstof wordt alleen aangeraden indien men hiervoor een speciale training gevolgd heeften mag de verdere hulpverlening niet vertragen.
====Braken en lucht in de maag====
De borstkas is bij drenkelingen vaak stugger door onderkoeling en water in de longen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om de benodigde 5-6 centimeter in te drukken. Probeer toch om voldoende kracht te zetten om deze diepte te halen. Wissel iedere 2 minuten van reanimator.
De verhouding van de borstcompressies is zoals bij de [[reanimatie van een volwassene met de AED|reanimatie van een volwassene]] hetzelfde, namelijk 30 borstcompressies afgewisseld met 2 beademingen.
 
Het geven van borstcompressies wanneer het slachtoffer zich nog in het water bevindt is niet zinvol en wordt afgeraden.<ref name="IFARG11">International first aid and resuscitation guidelines 2011, (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, Geneva, 2011) http://www.ifrc.org</ref>
 
[[Categorie:Woordenlijst]]
====Gebruik van de AED====

Navigatiemenu