Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Eerste Hulp aan Ouderen

1.514 bytes toegevoegd, 24 jan 2012 21:22
Ziektebeelden bij ouderen
==Ziektebeelden bij ouderen==
====Angina pectoris en hartinfarct====
Bij ouderen kunnen de klachten van [[angina pectoris]] en [[hartinfarct]] minder uitgesproken zijn. Het klassieke beeld van drukkende pijn midden op de borst met uitstraling naar de linker arm is lang niet altijd aanwezig. Soms is er slechts wat druk in de arm of in de kaken en staat de [[benauwdheid]] vooral op de voorgrond. Zeker wanneer een oudere bekend is met hartklachten dient men bij plotselinge benauwdheidsklachten alert te zijn op een mogelijke oorzaak in het hart. Er wordt laagdrempelig [[professionele hulp]] ingeschakeld.
====Suikerziekte====
Bij ouderen komt in toenemende mate [[suikerziekte]] of [[diabetes mellitus]] voor. Soms zijn de klachten bij een [[hypoglycaemie]] bij ouderen minder uitgesproken en voelen de ouderen de verschijnselen zelf niet of niet goed aan. Hierdoor kunnen zij in een diepe hypo terecht komen zonder hier zelf op te kunnen anticiperen.
 
====Subduraal hematoom====
Het [[subduraal hematoom]] komt bij ouderen vaker voor dan bij jongeren. Dit komt door veranderingen in het brein en verhoogde rek aan de bloedvaten in de hersenen. Slechts een klein trauma is al genoeg om de vaatjes te doen scheuren. De klachten ontstaan meestal in de loop van enkele dagen tot weken en bestaan uit veranderd humeur, hoofdpijn en bewustzijnsstoornissen. Zeker wanneer men [[bloedverdunners]] gebruikt dient men bij een klap tegen het hoofd of het stoten van het hoofd alert te zijn op de mogelijke aanwezigheid van een [[subduraal hematoom]].
[[Categorie:Eerste Hulp aan Ouderen]][[Categorie:Incompleet]]

Navigatiemenu