Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Breathing

60 bytes toegevoegd, 22 mrt 2011 16:30
Afwijkingen in de Breathing
Ook kan door een trauma de long beschadigd raken. Er kan een klaplong ([[pneumothorax]]) optreden, bloed in de borstkas komen ([[hemothorax]]) of een [[fladderthorax]] bestaan.
===Afwijkingen Herkennen van afwijkingen in de Breathing===
Zuurstof is essentieel om in leven te blijven en als het lichaam niet voldoende zuurstof binnen krijgt zal het alle zeilen bijzetten om toch voldoende zuurstof op te nemen. De [[ademfrequentie]] (het aantal ademhalingen per minuut) neemt toe, de ademhalingen ([[ademteugen]] worden dieper en er wordt gebruik gemaakt van de hulp[[ademhalingsspieren]]. Ook wanneer om een andere reden de zuurstofbehoefte toeneemt, zoals bij inspanning of ziekte, worden bovenstaande mechanismen ingezet. Voor een volwassen persoon is een [[ademfrequentie]] van 12-16 keer per minuut in rust normaal. Bij inspanning kan dit flink toenemen en bij staken zal deze snel weer zakken naar de normale frequentie. Een snelle ademhaling in rust, bij iemand die acuut ziek is of een ongeval heeft doorgemaakt is een teken van ademhalingsproblemen en een verhoogde zuurstofbehoefte. Echter, ook een te langzame [[ademfrequentie]] (<10/min) is een alarmsignaal. Door uitputting of onderdrukking van het ademcentrum kan de frequentie en de diepte van de ademhaling afnemen, waardoor het zuurstoftekort verder toeneemt, zonder dat het lichaam dat nog kan compenseren.
<br>
Indien de ademhaling zeer snel wordt, zullen ook de ademteugen afnemen en treedt een minder efficiënte ademhaling op. Er kunnen ook veranderingen in het patroon van de ademhaling zijn. Bijvoorbeeld een wisseling van het [[teugvolume]], de diepten van de ademhaling. Soms oppervlakkig, soms diep. Ook de ademfrequentie kan onder invloed van stoornissen in het ademcentrum wisselen.
<br><br>
Als door veranderingen in de ademhaling de longen minder zuurstof in het bloed kunnen opnemen, zal dit leiden tot een afname van de [[zuurstofverzadiging]] (of [[saturatie]]) van het bloed. Dit leidt tot chemische veranderingen in het bloed en aan het [[hemoglobine]] molecuul. Waar zuurstofrijk (slagaderlijk) bloed helderrood is, zal het donkerrood worden. Dit is ook te zien aan de kleur van de huid en slijmvliezen. Er treedt [[cyanose]] op, ofwel: de slijmvliezen worden grauwig blauw door de lage verzadiging van zuurstof in het bloed. Indien dit in de lippen, tong en mond optreedt spreken we over [[centrale cyanose]]. [[Cyanose]] van de vingers, handen en voeten wordt [[perifere cyanose]] genoemd.

Navigatiemenu