Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Ongevallen met vuurwerk

2.404 bytes toegevoegd, 31 dec 2011 16:05
geen bewerkingssamenvatting
* '''[[Oogletsels]]''' treden veelvuldig op, doordat stukjes vuurwerk, as, metaal en kruit in de ogen terecht komen. Deze kunnen leiden tot ernstige schade aan het oog en zelfs blindheid. Ook kan [[verbranding van het oog]] optreden.
* '''[[Gehoorschade]]''' kan door de knal optreden. Soms is dit tijdelijk, soms is er langere tijd een piep in de oren, soms treedt zelfs doofheid op.
 
====Eerste Hulp bij ongevallen met vuurwerk====
Ongevallen met vuurwerk zijn er in vele variaties. Deze pagina geeft een aantal vuistregels voor de eerste hulp bij vuurwerkongevallen, de specifieke letsels worden op hun respectievelijke pagina's besproken.
 
* Let op de eigen veiligheid!
* Blus eventuele brandjes op het slachtoffer met een blusdeken of water.
* '''Koelen:''' ''Eerst water, de rest komt later''. Het direct koelen van [[brandwonden]] met lauw stromend water gedurende 10-15 minuten is essentieel om verergering van de [[brandwonden]] te voorkomen. Verbind de wond na het koelen met een [[Metalline]]-verband of gebruik [[Burnshield]] en verwijs het slachtoffer naar de [[huisarts]] of [[Spoedeisende Hulp]]. Gebruik nooit brandzalf of boter op een brandwond. Bij grote tweede- of derdegraads brandwonden, brandwonden in het gelaat en een mogelijk [[inhalatietrauma]], waarschuw [[112]].
* '''[[Actief bloedverlies]]''': stop [[actief bloedverlies]] door druk op de wond en leg een [[wonddrukverband]] aan. Bij [[actief bloedverlies|hevig bloedverlies]] waarschuwt men een [[ambulance]] en geeft men druk op de wond. Soms betekent dit dat men het koelen even moet uitstellen. Eventueel kan [[Burnshield]] gebruikt worden.
* '''[[Amputatie]]''': verbind de verwondingen, koel indien mogelijk tenzij er sprake is van veel bloedverlies. Neem ook het afgerukte lichaamsdeel mee naar het ziekenhuis, indien dit beschikbaar is.
* '''Doofheid:''' verwijs het slachtoffer naar de huisarts voor beoordeling. Indien er bloed uit het oor komt, verwijs het slachtoffer naar de [[Spoedeisende Hulp]] zodat hij door de KNO-arts gezien kan worden.
* '''[[Oogletsels]]''': wrijf niet in het oog en probeer niet om splinters of stukjes roet te verwijderen, dit kan schade aan het oog verergeren. Bij verbranding kan men het oog voorzichtig spoelen met lauw water gedurende 10-15 minuten, tenzij er sprake is van een doordringende oogverwonding. Ieder [[oogletsel]] moet door een arts beoordeeld worden. Bedek het oog met een kapje en voorkom dat het slachtoffer in het oog wrijft. Druppel niets in het oog
 
Bij alle letsels van ongevallen met vuurwerk is het belangrijk om het slachtoffer na het optreden van het ongeval niet meer te laten eten of drinken. Wanneer er een operatie moet plaatsvinden kan het van belang zijn dat het slachtoffer nuchter is. Gebruik geen alcohol om de pijn te verzachten!
[[Categorie:Trauma]]

Navigatiemenu