Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Wervelletsel

40 bytes toegevoegd, 5 aug 2011 16:02
geen bewerkingssamenvatting
===Inleiding===
Een wervelletsels is een verstoring van de samenhang en stevigheid van de [[wervelkolom]]. De [[wervelkolom ]] begint bij de eerste nekwervel ([[cervicaal]], gaat dan bij de zevende nekwervel over in de borstwervelkolom ([[thoracaal]]) bestaande uit 12 wervels en halverwege de rug over in de lendewervelkolom ([[lumbaal]]), bestaande uit 5 wervels. De [[wervelkolom ]] bestaat dus uit totaal 24 wervels, begint in de schedel en eindigt in het heiligbeen en het bekken.
<br><br>
Letsels van de [[wervelkolom ]] worden veroorzaakt door een [[hoogenergetisch trauma]], waarbij tijdens een ongeval dusdanig veel kracht op de [[wervelkolom ]] en de ligamenten wordt uitgeoefend waardoor verschuiving van de gewrichten plaatsvinden en de samenhang verstoort raakt. Het [[ongevalsmechanisme]] is mede bepalend voor de ernst en de plaats van de fracturen in de [[wervelkolom]]. Omdat het [[ruggenmerg ]] in de [[wervelkolom ]] loopt, is er bij beschadiging van de [[wervelkolom ]] groot risico op het optreden van doorsnijding of schade aan het [[ruggenmerg]], ook wel [[dwarslaesie]] genoemd. Door een dwarslaesie treedt uitval op onder het niveau van de doorsnijding.
<br><br>
Een dwarslaesie kan zowel gedeeltelijk als geheel zijn. Bij een gedeeltelijke doorsnijding van het ruggenmerg zal een deel van de functies onder het niveau van de dwarslaesie in tact blijven, mits de schade niet toeneemt, door bijvoorbeeld verplaatsing van het slachtoffer. Bij een volledige dwarslaesie is er uitval van alle functie onder het niveau van de doorsnijding.

Navigatiemenu