Het aanleggen van verbanden en het verbinden van [[huidverwondingen|wonden]] vormt een belangrijk deel van de Eerste Hulp. Verbandleer beschrijft de technieken om verbanden aan te leggen. Deze pagina beschrijft een aantal belangrijke aandachtspunten en technieken voor het op de juiste wijze en verantwoord aanleggen van een verband. Enkele zwachteltechnieken worden besproken. Specifieke verbanden worden elders besproken.
Er zijn verschillende opvattingen over verbandleer. De een legt verbanden aan strak volgens de klassieke verbandleer, terwijl de ander met name een functioneel verband wil aanleggen. Of een verband doet wat het moet doen is sterk afhankelijk van het doel van het verband en de gekozen materialen. We moeten ons realiseren dat verbandleer niet zwart-wit is en er meerdere mogelijkheden zijn om tot het doel te komen.
====Juiste indicatie====
Het aanleggen van een verband begint met het stellen van de juiste indicatie voor het verband. Immers, het aanleggen van een verband moet wel leiden tot verbetering van de toestand van het slachtoffer en leiden tot genezing van het gekwetste lichaamsdeel. Afhankelijk van het soort kwetsuur maakt men een keuze uit verschillende typen verbanden. De eisen die aan het verband gesteld worden zijn sterk afhankelijk van het uiteindelijke doel van het verband.
Een verband wordt meestal aangelegd bij [[huidverwondingen]], of bij letsels aan het [[bewegingsapparaat]].
====Druk verdelen====
Met name bij het [[wonddrukverband]] en het [[drukverband]] is het goed verdelen van de druk die het verband uitoefent essentieel voor een juiste werking van het verband. Juiste drukverdeling wordt op drie manieren bewerkstelligd:
* Door het aanleggen van een gelijkmatige hoeveelheid [[synthetische watten]], waarbij men altijd begint met een dubbele slag of dubbele laag, zodat men snijranden bij het aanleggen van de het [[ideaalzwachtel]] over de [[synthetische watten]] kan voorkomen. De [[synthetische watten]] worden 2/3 overlappend gerold, zodat er een gelijkmatige laag van 2-3 lagen watten ontstaat. Er wordt ook geëindigd met een dubbele winding. Indien het een ledemaat een hoek maakt, zoals de enkel, knie en elleboog dient men extra slagen te maken om te zorgen dat de [[synthetische watten]] gelijkmatig verdeeld zijn.
* Het gelijkmatig uitoefenen van rek op de [[ideaalzwachtel]] tijdens het aanleggen. Dat bereikt men door bij het leggen van iedere slag evenveel rek te geven aan de zwachtel.
* De zwachtel 2/3e laten overlappen bij iedere slag en de afstand tussen iedere slag gelijk houden zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de druk en voorkomt stuwing in het aangedane lichaamsdeel.
==Zwachtel en verbandtechnieken==
Zwachteltechnieken zijn zowel toepasbaar bij het aanleggen van een [[wonddekverband]] met een [[hydrofiel elastische zwachtel]] als bij het aanleggen van een (wond)[[drukverband]] met een [[ideaalzwachtel]]. De meeste zwachteltechnieken worden in een verband gecombineerd gebruikt om het verband zo functioneel te maken. Ofschoon er verschillende namen in de verschillende leerboeken<ref name="vv">Verbanden en verbinden, vaardigheden in de geneeskunde, W.C.L. Robroek (Mediview BV, 2005) ISBN 90-77201-10-6</ref><ref anmename="OKB"/> gebruikt worden voor de zwachteltechnieken, zijn er een aantal basistechnieken te onderscheiden. ====Starten met een verband====Om te voorkomen dat een juist aangelegd verband aan het begin losschiet of verplaatst wordt de het begin van de zwachtel schuin gelegd bij de aanvang van het verband. Vervolgens wordt de eerste slag rondom (of circulair gelegd), waarbij het flapje van de zwachtel dat uitsteekt wordt omgevouwen en vervolgens een nieuwe winding wordt gelegd. Vervolgens start men met het zwachtelen volgens een van de onderstaande verband technieken.
====Circulair zwachtelen of circulairverband====
Uitgebreide informatie over verbandtechnieken is te vinden in<ref name="doppenberg">EHBO en verbandleer, leerboek voor fysiotherapeuten, HJAT Doppenberg, experimentele uitgave (De Tijdstroom, 1974</ref>:
* Verbandleer en kleine ongevallen, Het Oranje Kruis (Thieme Meulenhoff, 2009) (ISBN:9789006920192)
* Verbanden en verbinden, Reeks Vaardigheden in de Geneeskunde, WCL Robroek en G. van de Beek (ISBN:90-77201-10-6)
==Bronvermelding==
<references />
[[Categorie:Verbandleer]][[Categorie:Incompleet]]