Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Eerste Hulp bij Alcohol en Drugs

3.411 bytes toegevoegd, 23 apr 2013 09:55
Bewustzijnveranderende (hallucinerende) middelen
{{Status|
|mainauthor= [[Supervisor:Pim de Ruijter|Pim]]|coauthor= [[]] |controller= |supervisor= [[Supervisor:Pim de Ruijter|Pim]]
|niveau= [[Handleiding#Niveau|Gevorderd]]
|status= [[Handleiding#Status|Incompleet/Concept]]
}}
De pagina's over Alcohol en Drugs zijn nog niet gereed! Voel je vrij om mee te schrijven.
 
 
Gebruik het sjabloon [[DrugsSjabloon]]
De pagina's over Alcohol en Drugs zijn nog niet geheel gereed! Voel je vrij om mee te schrijven.
==Inleiding==
Dit zijn middelen die gebruikers een oppepper geven. De gebruiker krijgt meer energie, heeft meer zin om dingen te doen en wordt meer alert.
Bekendste stoffen in deze groep: [[Speed]], [[Cocaïne]], [[Amfetamine]], [[Efedrine]], [[Ephedra]], [[Ritalin]], [[CaffeïneCafeïne]], [[XTC]], [[MDMA]].<br /> Cafeïne zit in koffie, thee en cola. Ritalin wordt verstrekt bij personen met ADHD en sommige vormen van autisme.
====Verdovende middelen====
====Bewustzijnveranderende (hallucinerende) middelen====
Hierdoor ziet de gebruiker de wereld niet meer zoals deze is en krijgt waanbeelden. Deze middelen worden ook wel 'tripmiddelen' genoemd.
Bekendste stoffen in deze groep: .
Bekendste stoffen in deze groep: [[Cannabis|Wiet, Cannabis en Hasj]], [[GHB]], [[Paddo's]], [[Vliegenzwam]], [[LSD]], [[Mescaline]], [[Psilocybine]], [[PCP]].
==Algemene gezondheidsverstoringen bij Alcohol en Drugs==
* Stoornissen in de [[luchtwegen]] kunnen optreden als gevolg van [[bewusteloosheid]] en verslapping van de spieren bij gebruik van verdovende middelen, maar ook door braken en [[verslikking]] bij een verminderd bewustzijn. Hierdoor kan de luchtweg belemmerd raken en kan er acuut [[zuurstoftekort]] optreden.
* Stoornissen in de [[ademhaling]] kunnen optreden als gevolg van de remmende of stimulerende invloed die sommige drugs hebben op de hersenen en het ademcentrum. Dit kan bij remming leiden tot [[hypoventilatie]] (oppervlakkig) ademen, een trage of onregelmatige ademhaling.
* Stoornissen in de [[circulatie]] worden soms gezien als gevolg van overmatige stimulatie van het hart, waardoor de [[hartfrequentie]] fors toeneemt en het hart niet langer in staat is om een goede [[circulatie]] in stand te houden. Soms treden bij gebruik van stimulerende middelen ook [[hartkloppingen]] of ernstige [[hartritmestoornissen]] op.
* Als gevolg van prikkeling van de [[hersenen]] kan een [[epileptische aanval]] of [[insult]] optreden.
 * Als gevolg van veranderingen in de energie huishouding in het lichaam kan de lichaamstemperatuur toenemen of juist dalen en bestaat er het risico op [[oververhitting]] ([[hyperthermie]]) of juist [[onderkoeling]] ((([[hypothermie]]). Oververhitting treedt met name op bij de stimulerende middelen en kan tot levensbedreigende situaties leiden, zoals [[hitteberoerte]], waarbij ook sprake is van stoornissen in het [[bewustzijn]] en de [[vitale functies]]. Bij de verdovende middelen en bij slachtoffers die [[bewusteloos]] zijn als gevolg van alcohol- of druggebruik wordt ook [[onderkoeling]] gezien, wat ernstige gevolgen kan hebben indien niet tijdig wordt ingegrepen.* Veel drugs en ook alcohol geven stoornissen en irritatie van het [[maag-darmstelsel]] met misselijkheid en braken als gevolg. Met name bij bewustzijnsstoornissen is het risico op braken en [[aspiratie]] verhoogd.
* Het gedrag kan ernstig verstoord zijn, waardoor het slachtoffer niet alleen een gevaar voor zichzelf is, maar ook een risico vormt voor omstanders en hulpverleners. Er kan een [[acute opwindingstoestand]] (ook wel [[opwindingsdelier]] genoemd) optreden, waarbij het slachtoffer totaal ontremd is en agressief kan zijn. Daarnaast kunnen sommige middelen aanleiding geven tot een [[acute psychose]], waarbij er [[hallucinaties]] en [[wanen]] kunnen optreden]].
 
* Vaak is er bij overdosering of als gevolg van de drugs een gevoel van algeheel onbehagen, ook wel algehele malaise genoemd.
* Met name de stimulerende middelen geven spierkrampen en pijn in de spieren. Soms uit zich dit in tandenknarsen of een [[kaakklem]]. De spieren voelen hard en gespannen aan. Soms veranderd ook het looppatroon, dit ziet er houterig uit.
* Veel drugs geven vernaderingen in het zien, zoals dubbelzien of wazig zien. De pupillen kunnen vergroot ([[mydriasis]]) of vernauwd ([[myosis]]) zijn. Een verschil in pupilgrootte ([[anisocorie]]) past niet bij drugsgebruik en is een alarmsymptoom voor [[hoofd-hersenletsel]].
 
==Alarmsignalen bij alcohol- en drugsgebruik==
Bij overmatig alcohol- en drugsgebruik is het essentieël om het onderscheid te maken tussen de symptomen die passen bij normaal gebruik, bij overdosering en welke mogelijk passen bij andere [[ziektebeelden]] of [[trauma]]. Tracht altijd na te gaan of er geen sprake is van een ongeval of val van hoogte.
 
Schakel laagdrempelig [[professionele hulp]] in:
* Trage of snelle ademhaling
* Pijn op de borst
* [[Hartritmestoornissen]]
* Aanhoudende bewusteloosheid
* Ernstige [[oververhitting]]
* Ernstige [[onderkoeling]]
* [[Allergische reactie]]s ([[Anafylaxie]])
* Aanhoudende epileptische insulten (zie ook [[Epilepsie]])
* [[Acute opwindingstoestand]]
* Ernstige achterdocht, wanen, gestoorde werkelijkheidsbeleving
==Eerste Hulp bij Alcohol en Drugs, algemeen==
De kern van eerste hulp bij alcohol en drugs is het veiligstellen van de [[vitale functies]] door middel van de [[ABCDE-methodiek]], verergering van de toestand van het slachtoffer voorkomen en het slachtoffer geruststellen. Essentieel voor een goede hulpverlening is om het slachtoffer open en zonder vooroordelen te benaderen. Je bent er om hem te helpen, niet om hem te verwijten dat hij middelen gebruikt heeft.
In de eerste plaats staat de eigen veiligheid van de hulpverlener voorop. Slachtoffers met overmatig middelengebruik kunnen onverwacht agressief reageren en men dient zorg te dragen voor een rustige en veilige omgeving.
====Melding aan ambulance====
Een goede melding aan de [[professionele hulp]] is van belang. Zorg dat er duidelijk wordt aangegeven dat het om een drugsincident gaat, zodat de ambulancedienst daar op voorbereid is. Laat in de melding in ieder geval de volgende items aan bod komen:
* De naam en functie van de melder en het niveau van de hulpverlening dat aanwezig is
* Gegevens van het slachtoffer: leeftijd, geslacht
* De exacte locatie waar het slachtoffer zich bevind, hoe deze te bereiken is en of de ambulance wordt opgewacht
* Actuele toestand van het slachtoffer: [[ABCDE]]
* Vermeld om welke drugs het mogelijk gaat en of er sprake is van gecombineerd drugsgebruik
* Het telefoonnummer waarop de hulpverlening ter plaatse bereikbaar is
==Meer informatie==
Verder lezen* Drugs en Uitgaan: http://www.drugsenuitgaan.nl/* Drugsinfo: http://www.drugsinfo.nl/* Uit je bol: http://www.uitjebol.net/* SEH on Drugs: http://www.sehondrugs.nl/ (voor ver gevorderde hulpverleners, artsen en verpleegkundigen)* Woordenlijst: http://www.drugsinformatie.nl/82-93-woordenlijst.htm* Erowid.org: http://www.erowid.org/ (Amerikaanse site die pro gebruikers is, veel informatie over alles van plantjes tot poeders) ==Bronvermeldingen==Op deze pagina wordt gebruik gemaakt van de volgende bronnen: <ref name="novadic">EHBO bij overmatig gebruik van alcohol, drugs en medicijnen (NOVADIC KENTRON)</ref><ref name"iris">van alcohol tot xtc, IrisZorg. http://www.iriszorg.nl</ref><ref name="pillen">Pillen, poeders, planten, paddestoelen en partydrugs. JJLM Bierens et al. (Elsevier 2006) ISBN 9789035228849 </ref><references />
[[Categorie:Alcohol_en_drugs]]
[[Categorie:Bewustzijnsstoornissen]]

Navigatiemenu