Skiduim

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een skiduim in vroeger tijden ook wel gamekeeper’s thumb of jachtopzienerduim genoemd is een letsel in het onderste gewricht van de duim waarbij een van de aan de binnenzijde van de duim gelegen banden beschadigd raakt. Hierdoor ontstaat instabiliteit in het gewricht en kan de functie van de duim beperkt worden.

Een skiduim ontstaat doordat de duim met kracht naar buiten gebogen wordt, zoals bij een val waarbij de duim achter de skistokken blijft hangen of wanneer een bal met hoge snelheid op de gestrekte duim terecht komt. Daarnaast kan het letsel ontstaan door overbelasting van de duim tijdens werkzaamheden waarbij regelmatig de zelfde beweging gemaakt wordt met de duim.

Een skiduim is vaak direct na het ongeval pijnlijk en er is zwelling aan de binnenzijde van de duim ter hoogte van het tweede gewricht. Vaak is er instabiliteit van het gewrichtje waardoor er krachtsvermindering in de duim is.

Eerste hulp

De Eerste Hulp bij dit letsel bestaat uit het koelen van de duim (niet langer dan 5 minuten per keer om bevriezing te voorkomen) en het aanleggen van een polsdrukverband. Het slachtoffer wordt vervolgens doorverwezen naar de huisarts.

Uitgebreide informatie: http://www.handclinic.nl/content.asp?id=259