Roodvonk

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Jolanda / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een frambozentong met wit beslag [Wikipedia.nl].

Roodvonk (medische term: scarlatina) begint met keelpijn en meestal hoge koorts. Soms is er ook braken. Na 1 tot 2 dagen ontstaat een felrode uitslag over het hele lichaam, ook in het gelaat waarbij vaak het gebied rondom de neus en mond vrij blijft (het zogenaamde 'narcosekapje'). Vaak is de uitslag het ergste in de huidplooien. De huid voelt vaak ruw aan. De tong is eerst wit en na drie dagen felrood en opgezet (de zogenaamde 'frambozentong'). Na twee weken vervellen de palmen van handen en voeten. Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie. Soms treden ernstige complicaties op. Roodvonk komt voor bij kinderen van 2 tot 10 jaar oud, de incubatietijd van is 2-7 dagen.[1]

Om ernstige complicaties te voorkomen worden kinderen met roodvonk meestal behandeld met een antibioticum, dit is echter wel afhankelijk van hoe ziek het kind is. Roodvonk is heden ten dage minder gevaarlijk dan vroeger. Omdat er veel kinderziekten zijn die rode vlekjes of een roodheid van de huid geven (exantheem) en er bij roodvonk soms behandeling nodig is (om ernstige complicaties te voorkomen) wordt het aangeraden het kind door een huisarts te laten zien om de diagnose met zekerheid te stellen.


Bronnen