Rode hond

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een kind met rode hond [Wikipedia.nl].

Rode hond (medische term: rubella) is een virusinfectie veroorzaakt door het rubellavirus, maar komt door opname in het Rijksvaccinatieprogramma nauwelijks meer voor in Nederland. Het zit in de BMR-vaccinatie die op 14 maanden en 9 jaar wordt gegeven. Rode hond is op zich een onschuldige kinderziekte, maar kan met name bij zwangere vrouwen die niet zijn ingeënt of nooit rode hond hebben gehad in de eerste drie maanden van de zwangerschap ernstige aangeboren afwijkingen geven. Doorgaans wordt rode hond gezien bij kinderen tussen 6 en 12 jaar oud. De incubatietijd is tussen 12 en 23 dagen.

Symptomen

De eerste verschijnselen kunnen die van een verkoudheid zijn. Rode hond geeft een lichtroze vlekkerige huiduitslag die begint in het gelaat en de hals en zich later (binnen enkele uren) over het hele lichaam verspreid. Daarnaast kunnen klieren in de hals en achter de oren opgezwollen en pijnlijk zijn. De meeste kinderen zijn niet ziek bij rode hond. Op oudere leeftijd geeft rode hond soms gewrichtsklachten. Zeldzaam is een hersenvliesontsteking als gevolg van rode hond.[1]

Behandeling

Voor rode hond is in principe geen behandeling nodig, wel is het goed om het kind voldoende te laten drinken. Omdat kinderziekten met rode vlekjes veel voorkomen is het goed om altijd even naar de huisarts te gaan, zodat deze de diagnose met zekerheid kan stellen. Wanneer het kind naar school of een kinderdagverblijf gaat, dan moeten deze op de hoogte gesteld worden zodat zwangere vrouwen uit de buurt van het kind worden gehouden.