Pseudokroep

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Pseudokroep ook wel bekend als valse kroep (medische term laryngitis subglottica) is een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen, ter hoogte van en onder de stembanden. Door de ontsteking treedt zwelling van de luchtwegen op, waardoor een gierend geluid (stridor) bij de ademhaling wordt veroorzaakt. Pseudokroep komt met name bij jonge kinderen voor in de leeftijd van 1 tot 6 jaar. Op oudere leeftijd is dit relatief zeldzaam. De aandoening wordt met name in de herfst- en wintermaanden gezien.

De symptomen treden meestal op in de avonduren of begin van de nacht en kunnen voor zowel ouders als kind zeer beangstigend zijn. Vaak zijn er overdag weinig symptomen maar komen ze in de avond weer terug. Het meest vooraanstaande symptoom is een gierend geluid bij inademing (stridor), vaak gecombineerd met een blafhoest die lijkt op het geluid dat zeehonden maken. Soms is ook de stem hees. De lichaamstemperatuur is soms licht verhoogd maar kan ook normaal zijn.

De eerste hulp bij pseudo kroep is:

  • Geruststellen van ouders en kind, onrust bij het kind geeft vaak verergering van de klachten
  • Soms helpt drinken met iets dat de keel verzacht
  • Stomen in de badkamer met de douche aan kan zinvol zijn en de klachten doen verminderen
  • Indien er tekenen zijn van ademhalingsmoeilijkheden of zuurstoftekort dan moet het kind met spoed door een arts gezien worden

In het ziekenhuis wordt het kind verneveld met een ontstekingsremmer (corticosteroid) en bij ernstige pseudo kroep met adrenaline, zodat de zwelling van de luchtwegen afneemt. Meestal duurt pseudokroep tussen de 3 en 5 dagen.

De symptomen van pseudo kroep kunnen lijken op het levensbedreigende epiglottitis. Bij twijfel wordt professionele hulp ingeschakeld.

Externe links