Oorontsteking

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Jolanda / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


(Midden)oorontstekingen behoren tot de meest voorkomende ziekten bij kinderen tussen 0 en 4 jaar. Sommige kinderen hebben er frequent last van, vooral in de winter en in het voorjaar. De kans op herhaling neemt af naarmate het kind ouder wordt.

Verschijnselen

Een acute middenoorontsteking (otitis media acuta, OMA) begint meestal met een virusinfectie (tijdens een bovensteluchtweginfectie), maar wordt vaak speodig een bacteriële ontsteking. Kinderen krijgen in de loop van de dag een drukkend gevoel in het oor en pijn. Kleine kinderen grijpen daarbij naar de oren. bij een middenoorontsteking zijn kinderen matig ziek, ze hebben koorts, huilen en slapen slecht. Een arts die het kind onderzoekt ziet een rood en soms opgezet trommelvlies, waarvan de normale structuren niet meer te herkennen zijn.

Eerste Hulp

Je kan het kind paracetamol als pijnstilling geven. Neusdruppels helpen alleen als het kind bij oorontsteking ook verkouden is. Ga bij aanhoudende klachten, hevige pijn, hoge koorts of roodheid of afstaan van het oor naar de huisarts.