Beet van hond of kat

Uit Eerste Hulp Wiki
(Doorverwezen vanaf Kattenbeet)
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een beet van een hond of kat komt regelmatig voor. Soms is er slechts een oppervlakkige beschadiging van de huid, soms is er sprake van diepe wonden met ernstige schade aan het onderhuidse weefsel en de spieren. Aan de buitenkant is vaak niet goed te zien Alle beten van dieren hebben gemeen dat ze kunnen leiden tot ernstige infecties. Een beet van een dier waarbij de huid beschadigd is dient altijd door een arts gezien te worden, zodat eventueel antibiotica gestart kan worden.

Bij grote honden kan behalve schade aan de weke delen ook schaden aan botten en pezen ontstaan. De kaakkracht van sommige rassen is dusdanig dat botbreuken kunnen ontstaan.

Eerste Hulp

De eerste hulp bij een beet van hond of kat is samengevat:

Bijtwonden zijn per definitie besmet (geïnfecteerd), doordat in de mond van mensen en dieren veel verschillende bactieren voorkomen. Bijtwonden van mensen hebben het grootste risico op infectie.

Beten van sommige diersoorten brengen extra risico's met zich mee, zoals kans op tetanus hondsdolheid, ook wel Rabiës genoemd. Met name vleermuizen en vossen zijn hier berucht om, maar ook in het buitenland zijn honden niet altijd ingeënt tegen Rabiës en is er een risico op het ontwikkelen van deze dodelijke ziekte. Rabiës zit niet in het standaard vaccinatieprogramma in Nederland. Indien je op vakantie gaat naar een land waar Rabiës voorkomt, kan het aan te raden zijn om je te laten vaccineren. Vraag hierover advies aan een reizigerscentrum of kijk op http://www.lcr.nl.

Zie ook de algemene pagina over wonden en bijtwonden.

Bronvermeldingen

  1. 1,0 1,1 International first aid and resuscitation guidelines 2011, (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, Geneva, 2011) http://www.ifrc.org