Heroïne

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Algemene informatie over heroïne

Heroïne is een halfsyntehtische stof die wordt bereid uit morfine, afkomstig van de papaverplant. Heroine komt in twee vormen voor, de hydrochloride zoutvorm (wit of beige poeder) die oplosbaar is in water en in de aderen geïnjecteerd kan worden, en de heroïnebase die bruin of zwart van kleur is. De base kan niet worden opgelost in water en moet voordat deze geïnjecteerd kan worden eerst verwarmd worden. Daarnaast kan de base gerookt of geïnhaleerd worden, wat ook wel 'chasing the dragon' of 'chinezen' genoemd word. De laatste jaren wordt met name de heroïnebase het meest gebruikt onder verslaafden.

Heroïne is verwant aan opiaten zoals morfine en methadon en valt onder de opiumwet lijst 1. De Nederlandse overheid beperkt de gezondheidsrisico’s van heroïne door spuitomruil en methadonverstrekking. Door meermaals gebruik van injectienaalden door verschillende personen is er een groot risico op verspreiding van onder andere hepatitis en AIDS. Er lopen in sommige steden, o.a. Amsterdam, experimenten met gereguleerde verstrekking aan langdurig verslaafden. Heroïne wordt verhandeld op straat of door huisdealers. Het is geen echte partydrug en wordt met name door verslaafden gebruikt.

Namen voor heroïne

Brown sugar, horse, smack, sket.

Gebruik van heroïne

 • Chinezen: verdampen op aluminiumfolie (met name de heroïnebase)
 • Spuiten (zowel het hydrochloride zout als de verwarmde heroïnebase)
 • Snuiven / roken (weinig gangbaar)

Werking van heroïne

Heroïne werkt vrijwel direct, zowel bij chinezen als bij injectie in de bloedbaan. Het passeert snel de bloed-hersenbarriere. Na ongeveer 3 – 6 uur is het uitgewerkt.

Gewenste effecten van heroïne

Effecten van heroïne

Psychische en gedragseffecten

 • Euforie, gevoel van welbehagen
 • Ontspanning, vermindering van stressgevoelens
 • Afname van ervaren van vervelende emoties
 • Afname van pijn, verdoofd gevoel
 • Onverschilligheid, in zichzelf gekeerd
 • Droomwereld, trance
 • Verdovende werking

Lichamelijk effecten

Risico's van heroïne

Combinatie met andere middelen

 • Alcohol: alcohol en heroine versterken elkaars dempende werking, de ademhaling wordt geremd en het bewustzijn verlaagd. Misselijkheid en braken bij sufheid: aspiratie.


 • Cocaïne: de combinatie van cocaïne met heroïne wordt onder gebruikers ook wel 'Speedball' genoemd. Deze combinatie kan leiden tot een hartstilstand. De pupillen kunnen zowel vergroot als verkleind zijn, afhankelijk van welke drug de overhand heeft.
 • Amfetamine en XTC: er is een groot risico op overdosering omdat de stimulerende effecten van amfetamines en XTC de rustgevende werking van heroïne kunnen overstemmen, hierdoor bestaat het risico dat teveel heroïne wordt ingenomen.
 • GHB: heroïne en GHB hebben beide een dempende werking op het zenuwstelsel. Gecombineerd gebruik kan leiden tot ernstige demping van het bewustzijn, de ademhaling en kan tevens leiden tot braken en aspiratie van braaksel in de longen.

Professionele hulpverleners

Professionele hulpverleners kunnen een antidotum toedienen die de werking van heroïne tegengaat. Dit middel heet naloxon (of Narcan). Naloxon werkt de ademdepressie tegen en ook het bewustzijn keert terug. Dit kan echter leiden tot hevige onthoudingsverschijnselen waarbij het slachtoffer zeer agressief wordt. Gebruik van Naloxon bij gecombineerd gebruik met cocaïne moet worden vermeden, hierdoor kan de giftige werking van cocaïne de overhand krijgen.

Meer informatie/Bronnen