Defibrillatie

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Defibrillatie of cardioversie is een handeling die wordt uitgevoerd met een defibrillator en is de behandeling van enkele levensbedreigende hartritmestoornissen, zoals kamerfibrilleren (ventrikelfibrilleren), ventrikeltachycardie en enkele andere ritmestoornssen. Bij defibrillatie wordt een stroomstoot toegediend aan het hart om de hartspiercellen te 'resetten' en te dwingen weer een normaal sinusritme te volgen.

Om deze elektrische schok toe te dien wordt gebruik gemaakt van een defibrillator. Op een 'manuele' (handmatige) defibrillator kan men door middel van een hartfilmpje (ECG) vaststellen of er sprake is van ventrikelfibrilleren of een andere hartritmestoornis. De arts stelt de benodigde hoeveelheid stroom om een effectieve schok toe te dienen in op de defibrillator. De stroom wordt overgebracht op het hart door middel van peddels (een soort strijkijzers) die men op de borstkas plaatst of doormiddel van pads (elektrodestickers). De ene elektrode plaatst men onder het rechter sleutelbeen, de andere onder de linker oksel. Hierdoor wordt de stroom door het hart geleid. Tijdens een reanimatie in het ziekenhuis of door de ambulance wordt ook gebruik gemaakt van aanvullende medicatie om de hartritmestoornis tegen te gaan.

De manuele defibrillator wordt alleen door artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis en op de ambulance gebruikt. Eerstehulpverleners kunnen gebruik maken van de Automatische Externe Defibrillator die zelf het hartritme analyseert en de juiste instelling regelt indien een schok moet worden toegediend.

Voor meer informatie over defibrillators: http://nl.wikipedia.org/wiki/Defibrillator