Buik-naar-rugligging

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: C.P.P. van Romburgh. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Opmerking
In de 26ste druk van Het Oranje Kruis Boekje wordt de buik-naar-rugligging anders uitgevoerd.[1]

De ‘oude’ methode van draaien was voor de individuele hulpverlener complex en kost vooral veel tijd, terwijl we in een geval van een mogelijke circulatiestilstand geen tijd hebben te verliezen. In veel situaties hoef je voor wervelletsel niet bang te zijn. Deze nieuwe manier van draaien is minder belastend voor de rug van de hulpverlener. Ook het doorrollen van het hoofd wordt beperkt. Indien het niet mogelijk is vanaf de kant van het gezicht te draaien mag de hulpverlener omlopen en dan het slachtoffer op de rug draaien. Het standaard omlopen - wat tot tijdverlies leidt – blijft een mogelijkheid. Deze uitvoering volgt later op deze Wiki.

De buik-naar-rugligging is een methode om een bewusteloos slachtoffer dat op de buik liggende wordt aangetroffen op de rug te draaien. Vaak is het niet goed mogelijk om de vitale functies te controleren als het slachtoffer op de buik ligt. De luchtweg is soms niet geheel vrij en de ademhaling is moeilijk te beoordelen. Daarnaast kan een buikligging de ademhaling bemoeilijken. Indien reanimatie moet worden toegepast, moet het slachtoffer altijd op de rug gedraaid worden.

Wanneer er mogelijk sprake is van wervelletsel en het slachtoffer ligt op de buik, dan wordt hij alleen omgedraaid als de ademhaling niet goed is, of wanneer deze niet goed te beoordelen is. Wanneer het slachtoffer op de buik goed doorademt, laat hem dan bij voorkeur liggen zoals aangetroffen. Het slachtoffer kan eventueel, indien er meerdere getrainde hulpverleners aanwezig zijn, doormiddel van de log-roll gecontroleerd op de rug worden gedraaid.

Wanneer het slachtoffer op de rug gedraaid is, kunnen de vitale functies worden gecontroleerd. Eventueel wordt reanimatie gestart of bij een aanwezige ademhaling kan het slachtoffer (indien er geen verdenking is op wervelletsel in de stabiele zijligging worden gelegd.

Afbeelding Uitvoering
Buikrug1.jpg Het slachtoffer wordt in buikligging aangetroffen, het controleren van de vitale functies is nu niet goed mogelijk. Het slachtoffer moet op de rug gedraaid worden.
Buikrug2.jpg Ga aan de kant van het hoofd zitten op beide knieën. Spreek het slachtoffer luid en duidelijk aan en schud zo nodig voorzichtig aan beide schouders.
Buikrug3.jpg Pak de dichtstbijzijnde arm aan pols en elleboog en leg de arm aan jouw kant langs het lichaam, zonder deze meer dan 10 cm van de grond op te tillen.
Buikrug4.jpg Loop om het slachtoffer heen en leg de beken gekruist.
Buikrug5.jpg Haak de voet van de gezichtszijde achter de andere voet.
Buikrug6.jpg Plaats de arm aan de andere zijde langs het het achterhoofd van het slachtoffer, zonder de arm meer dan 10 cm boven de grond op te tillen. Onthoudt dit met de 'Superman'-houding.
Buikrug7.jpg Leg de arm geheel tegen het achterhoofd aan. Zo voorkom je dat de arm uit de kom raakt bij het draaien.
Buikrug8.jpg Pak het slachtoffer bij de schouder en heup en kantel hem voorzichtig op de zij.
Buikrug9.jpg Op het kantelpunt dient men het hoofd en de nek te ondersteunen.
Buikrug10.jpg Ondersteun het hoofd en nek, voordat deze naar achteren vallen.
Buikrug11.jpg Leg het slachtoffer geheel op de rug.
Buikrug12.jpg De buik-naar-rugligging, eindpositie. Maak de ademweg vrij, controleer de ademhaling. Leg het slachtoffer bij aanwezige ademhaling zo nodig in de stabiele zijligging. Indien er geen ademhaling is, start met reanimatie.


Referenties

  1. Het Oranje Kruis Boekje, 26ste druk, H. van der Pols (Het Oranje Kruis, 2011) ISBN 978-90-06-92171-7