Amnesie

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Amnesie is de medische term voor geheugenverlies en wordt in de Eerste Hulp met name gebruikt in het kader van hoofd- en hersenletsel. Bij amnesie is er sprake van geheugenverlies voor een bepaalde gebeurtenis, voor een bepaalde periode of op een bepaald moment. Soms zal het slachtoffer zich iets niet kunnen herinneren, soms kan hij geen dingen onthouden die hem verteld zijn na het ongeval. In de meeste gevallen is het geheugenverlies kortdurend en trekt het in de loop van enkele uren tot dagen weer bij.

Posttraumatische amnesie

Post-traumatische amnesie of PTA, ofwel geheugenverlies na het ongeval treedt vaak op bij slachtoffers met hoofd- en hersenletsel. Het slachtoffer weet niet goed meer wat er gebeurd is ten tijde van het ongeval en kan geen informatie opnemen gedurende een periode na het ongeval. Zo kan het voorkomen dat een slachtoffer blijft vragen naar wat er gebeurd is en hoe de naam van de hulpverlener ook alweer was, terwijl je hem dat al meermaals verteld hebt. Het slachtoffer heeft dus een inprentingsstoornis. Hij kan dingen niet onthouden.

Een vergelijkbaar beeld wordt soms gezien na een epileptische aanval, waarbij het slachtoffer na bijkomen na een perfide van bewusteloosheid nog enige tijd verward is. Dit wordt ook wel post-ictale verwardheid genoemd.

Retrograde amnesie

Retrograde amnesie is geheugenverlies voor dingen die voorafgaand aan het ongeval plaatsvonden. Zo weet het slachtoffer bijvoorbeeld niet meer wat hij aan het doen was voordat het ongeval plaatsvond, weet hij niet meer wat hij verder die dag gedaan heeft. In ernstige gevallen kunnen zelfs langere periodes niet meer herinnerd worden. Retrograde amnesie is vaak een teken van ernstig hersenletsel en wordt minder vaak gezien dan posttraumatische amnesie.