Epiglottitis: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[gecontroleerde versie][gecontroleerde versie]
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Statusbox| |mainauthor= [[]] |supervisor= Pim |niveau= Beginner/Gevorderd |status= Incompleet }} '''Epiglottit...')
 
Regel 6: Regel 6:
 
}}
 
}}
  
'''Epiglottitis''' is een [[ontsteking]] van het strotklepje (epiglottis) dat in het strottenhoofd ([[larynx]]) gelegen is. De functie van het strottenklepje is voorkomen dat dranken en voedsel in de luchtpijp komen, bij het slikken sluit het strottenklepje de luchtpijp af en zorgt dat het eten in de slokdarm terecht komt. Epiglottitis is een ziekte die het meest bij kinderen gezien wordt tussen de 2 en 5 jaar oud, maar kan ook op volwassen leeftijd voorkomen. Epiglottitis komt in Nederland steeds minder voor omdat tegen de verwekker, de Haemophilus influenzae type B gevaccineerd wordt.  
+
'''Epiglottitis''' is een ernstige [[ontsteking]] van het strotklepje (epiglottis) dat in het strottenhoofd ([[larynx]]) gelegen is. De functie van het strottenklepje is voorkomen dat dranken en voedsel in de luchtpijp komen, bij het slikken sluit het strottenklepje de luchtpijp af en zorgt dat het eten in de slokdarm terecht komt. Epiglottitis is een ziekte die het meest bij kinderen gezien wordt tussen de 2 en 5 jaar oud, maar kan ook op volwassen leeftijd voorkomen. Epiglottitis komt in Nederland steeds minder voor omdat tegen de verwekker, de Haemophilus influenzae type B gevaccineerd wordt.  
  
 
Bij epiglottitis is het strottenklepje ontstoken en gezwollen. Hierdoor ontstaat het risico dat door zwelling de luchtweg geheel afgesloten raakt en er een [[ernstige luchtwegbelemmering]] ontstaat.
 
Bij epiglottitis is het strottenklepje ontstoken en gezwollen. Hierdoor ontstaat het risico dat door zwelling de luchtweg geheel afgesloten raakt en er een [[ernstige luchtwegbelemmering]] ontstaat.

Versie van 24 okt 2011 om 17:14

Auteur: [[]] / Supervisor: Pim / Co-auteur: {{{coauthor}}} / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Epiglottitis is een ernstige ontsteking van het strotklepje (epiglottis) dat in het strottenhoofd (larynx) gelegen is. De functie van het strottenklepje is voorkomen dat dranken en voedsel in de luchtpijp komen, bij het slikken sluit het strottenklepje de luchtpijp af en zorgt dat het eten in de slokdarm terecht komt. Epiglottitis is een ziekte die het meest bij kinderen gezien wordt tussen de 2 en 5 jaar oud, maar kan ook op volwassen leeftijd voorkomen. Epiglottitis komt in Nederland steeds minder voor omdat tegen de verwekker, de Haemophilus influenzae type B gevaccineerd wordt.

Bij epiglottitis is het strottenklepje ontstoken en gezwollen. Hierdoor ontstaat het risico dat door zwelling de luchtweg geheel afgesloten raakt en er een ernstige luchtwegbelemmering ontstaat.

De symptomen bij een epiglottitis zijn:

  • Keelpijn
  • Hoge koorts
  • Gierende geluiden bij de ademhaling (Stridor)
  • Kwijlen omdat slikken moeizaam gaat of niet meer lukt
  • Voorover gebogen houding om speeksel te laten aflopen uit de mond
  • Voorzichtige ademhaling

De houding die het kind aanneemt zorgt ervoor dat de luchtweg maximaal vrij is en dat er geen speeksel in de luchtpijp loopt. Het kind moet in deze houding gehouden worden, ook tijdens vervoer naar het ziekenhuis. Er is meestal geen spraken van heesheid, tit in tegenstelling tot bij het op epiglottitis lijkende pseudokroep.

Epiglottitis is een medisch noodgeval, immers kan er acuut een ernstige belemmering van de luchtwegen optreden. Het is obsoleet om met een keelspatel of ander voorwerp in de mond te komen, dit kan leiden tot een acute obstructie en verstikking.

Het kind moet met spoed per ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd. In het ziekenhuis zal antibiotica worden toegediend en de luchtweg worden veiliggesteld door het inbrengen van een buisje in de keel (intubatie) of het maken van een opening in de luchtpijp (tracheotomie).