Zuurstof

Uit Eerste Hulp Wiki
Versie door Pim (Overleg | bijdragen) op 15 sep 2011 om 23:32

Ga naar: navigatie, zoeken

Zuurstof is een gas dat ook wel wordt aangeduid met O2. In de lucht om ons heen is ongeveer 21% zuurstof aanwezig. Voor veel processen in ons lichaam is zuurstof nodig om energie te leveren voor de verbranding en het opwekken van energie. Zonder zuurstof kan de mens niet leven.

Een zuurstoftekort leidt onherroepelijk tot problemen en zal bij langere duur leiden tot ernstige schade aan de cellen in ons lichaam.

Zuurstof is brandbaar.

Toediening van zuurstof

Voorbehouden of risicovolle handeling
Deze vaardigheid valt onder de voorbehouden of risicovolle handelingen. Deze valt niet binnen de standaard vaardigheden van de Eerste Hulp.

Toedienen van zuurstof is een handeling die bij voorkeur wordt uitgevoerd door professionele hulpverleners of door eerstehulpverleners die daarvoor een aparte opleiding gevolgd hebben. Zuurstof is een medicijn en is niet geheel zonder risico.

Bij Patienten met COPD kan zuurstof bij langdurige toediening in hoge concentraties leiden tot een ademdepressie (afname van de ademhaling, soms met ademstilstand) als gevolg van het onderdrukken van de ademprikkel. Bij gezonde mensen leidt een verhoging van de koolstofdioxide in het bloed tot een toename van de ademhaling. Bij COPD'ers is deze echter chronisch verhoogd, waardoor zij afhankelijk zijn van een laag zuustofgehalte als prikkel voor de ademhaling. Wordt langere tijd een hoge flow zuurstof gegeven, dan bestaat het risico op forse toename van het CO2 in het bloed (dat wordt minder uitgeademd bij verminderde ventilatie). In extreme gevallen kan een ademstilstand optreden.

In een acute situatie waarbij ernstig zuurstoftekort is, moet ook een COPD patiënt en hoge flow (12-15L/min) toegediend krijgen, immers is een ernstig zuurstoftekort altijd schadelijker en dodelijker dan een verhoogd CO2.

Richtlijn zuurstof van 'The Britisch Thoracic Society': http://www.brit-thoracic.org.uk/Clinical-Information/Emergency-Oxygen/Emergency-Oxygen-use-in-Adult-Patients.aspx