Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Verdrinking

9 bytes toegevoegd, 27 sep 2011 13:02
Het verdrinkingsproces
Op het moment dat het slachtoffer geheel ondergedompeld is in water of als de longen gevuld zijn met water is hij niet langer instaat om te ademen en treedt het verdrinkingsproces in werking. Het verdrinkingsproces duurt tot het intreden van de dood ongeveer 3 tot 5 minuten. Toenemend tekort aan zuurstof in de cellen, weefsels en organen leidt tot toenemende symptomen en schade aan de organen.
* Het slachtoffer vecht tegen het water en probeert zo lang mogelijk zijn mond dicht te houden om te voorkomen dat hij water binnenkrijgt. Er ontstaat een sterke ademprikkel die het slachtoffer op een gegeven moment niet meer kan onderdrukken.
* Op het moment dat het slachtoffer het water binnenkrijgt kan een kramp van de stembanden optreden, waardoor in eerste instantie geen water in de longen komt maar wel een zuurstoftekort optreedt. Zuurstoftekort in de [[hersenen]] leidt in eerste instantie tot (hevige) onrust bij het slachtoffer. Het slachtoffer verliest het bewustzijn.
* Vervolgens ontspannen de stembanden en zal alsnog water de [[longen]] binnendringen. Door stijging van het koolstofdioxide gehalte neemt de ademprikkel toe en zal door toenemend [[zuurstoftekort]] ook de [[hartfrequentie]] stijgen. De ademhaling stopt. Er kan urinelozing optreden.
*De volgende fase is het intreden van 'schijndood'. Het slachtoffer is [[bewusteloos]] en de [[ademhaling]] is afwezig. Het slachtoffer wordt slap.
* Na ongeveer 6-7 minuten treedt de '[[klinische dood]]' in. Het hart stopt en de [[circulatie]] komt stil te staan. Soms treden [[hartritmestoornissen]] op.
* Indien niet wordt ingegrepen leidt toenemend [[zuurstoftekort]] tot onherstelbare schade aan de cellen.
=====Koudeshock=====
====Verdrinking in zout water====
Bij verdrinking in ''zout water'' wordt als gevolg van de samenstelling van het zeewater vocht vanuit de [[bloedvaten]] in de longen getrokken. Hierdoor komt vocht in de longen en ontstaat [[longoedeem]]. Door verplaatsing van vocht uit de bloedbaan naar de longen neemt het bloedvolume af, waardoor [[hypovolemische shock]] ontstaat. Door steeds verder vorderende [[shock]], toename van de hartfrequentie en uitputting van het hart zal na enige tijd een [[hartstilstand]] ontstaan.
==Eerste Hulp aan een drenkeling==

Navigatiemenu