Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Verdrinking

692 bytes toegevoegd, 22 sep 2011 20:15
geen bewerkingssamenvatting
{{Wikipedia}}
DEZE PAGINA IS IN BEWERKING. AANVULLINGEN WELKOM!
 
 
====Oorzaken====
* [[Zelfmoord]]
====Wat gebeurt er bij verdrinking?==Het verdrinkingsproces== Een Op het moment dat het slachtoffer geheel ondergedompeld is in water of als de longen gevuld zijn met water is hij niet langer instaat om te ademen en treedt het verdrinkingsproces in werking. Het verdrinkingsproces duurt tot het intreden van de dood ongeveer 3 à tot 5 minuten, waarvan maximaal anderhalve minuut bij bewustzijn. Na eventueel een tijd spartelen volgt Toenemend tekort aan zuurstof in de onderdompelingcellen, waarbij de adem wordt ingehouden (duikreflex). Uiteindelijk hapt een mens automatisch naar adem als reflex, hierdoor lopen vaak weefsels en organen leidt tot toenemende symptomen en schade aan de [[longen]] vol water (natte verdrinking)organen.  Het slachtoffer vecht tegen het water in de longen wordt opgenomen in de bloedbaan, en probeert zo lang mogelijk zijn mond dicht te houden om te voorkomen dat hij water binnenkrijgt. Er ontstaat een sterke ademprikkel die het watervolume in het [[bloed]] neemt toe. De [[bloedcellen]] kunnen hier slachtoffer op een gegeven moment niet tegen en vallen uiteen waarbij het giftige kalium vrijkomtmeer kan onderdrukken. Omdat  Op het [[hart]] moment dat extra het slachtoffer het water op den duur niet meer binnenkrijgt kan rondpompen en door de kalium ontregeld raakt treedt er uiteindelijk een [[hartstilstand]] op. In ieder geval zullen de [[hersenen]] na verloop kramp van tijd geen zuurstof meer aangeleverd krijgen, waardoor de (hersen)dood intreedt. Bij een droge verdrinking sluit het [[strotteklepje]] de longen afstembanden optreden, waardoor hooguit wat in eerste instantie geen water in de [[maag]] terecht longen komtmaar wel een zuurstoftekort optreedt. De dood treedt ook hier uiteindelijk Zuurstoftekort in door de [[zuurstofgebrekhersenen]]leidt in eerste instantie tot (hevige) onrust bij het slachtoffer. Het slachtoffer verliest het bewustzijn.
Vervolgens ontspannen de stembanden en zal alsnog water de [[longen]] binnendringen. Door stijging van het koolstofdioxide gehalte neemt de ademprikkel toe en zal door toenemend [[zuurstoftekort]] ook de [[hartfrequentie]] stijgen. De ademhaling stopt. Er kan urinelozing optreden.
 
De volgende fase is het intreden van 'schijndood'. Het slachtoffer is [[bewusteloos]] en de [[ademhaling]] is afwezig. Het slachtoffer wordt slap.
 
Na ongeveer 6-7 minuten treedt de '[[klinische dood]]' in. Het hart stopt en de [[circulatie]] komt stil te staan. Soms treden [[hartritmestoornissen]] op.
 
Indien niet wordt ingegrepen leidt toenemend [[zuurstoftekort]] tot onherstelbare schade aan de cellen.
 
=====Koudeshock=====
Koudeshock is een reactie van het lichaam op plotselinge onderdompeling in ijskoud water. Hierbij zal het slachtoffer snakken naar lucht, gevolgd door forse [[hyperventilatie]] die ruim 5 minuten kan aanhouden. De bloeddruk en hartslag stijgen snel, waardoor [[hartritmestoornissen]] kunnen optreden.
=====Duikreflex=====
Bij jonge kinderen ontstaat bij onderdompeling van het gezicht in koud water een bijzondere reflex, waardoor de bloedvaten samentrekken ([[vaatvernauwing]]). Hierdoor stijgt de [[bloeddruk]] en zal de [[hartfrequentie]] dalen. Dit zorgt voor een gunstige daling van het zuurstofverbruik, er zal minder snel een [[zuurstoftekort]] optreden en de overleving is beter.
==== Temperatuur ====
Hoe kouder het betreffende water is, hoe langer een drenkeling na het onder water geraken nog een kans heeft om te overleven, al hangt dit wel af van een tijdige redding. De lichaamsfuncties zijn dan op den duur zo traag geworden waardoor er minder energie wordt verbruikt en dus ook minder zuurstof (verbrandingsprocessen, metabolisme etc.). Daar staat tegenover dat iemand in koud water sneller onderkoeld kan raken en sneller het bewustzijn verliest. Als bij de drenkeling verdrinking optreedt nádat het lichaam onderkoeld is geraakt, dan is er meer tijd beschikbaar om drenkeling te redden. Enkele artsen hanteren de regel dat iemand pas overleden kan worden verklaard als de lichaamstemperatuur weer normaal is (37°C). Het is echter wel mogelijk dat na reanimatie blijkt dat de drenkeling weer zelf kan ademen en vitale funties nog voldoende functioneren, ondanks dat de lichaamstemperatuur onder de 37°C ligt.
Als er nog geen zuurstoftekort was opgebouwd voordat het lichaam begon af te koelen, dan verhoogt dat eveneens de kans op overleving. Maar al in het eerste uur onder water treedt er zo’n gebrek op. Dat heeft toenemende hersenbeschadiging tot gevolg. Overleving na meer dan drie uur onder water is nog nooit beschreven.
  ====Verdrinking in zoet water====
Bij verdrinking in ''zoet water'' treedt bij het binnendringen van water in de mond/keelholte een verkramping van de stembanden op ([[laryngospasme]]). Dit voorkomt dat water in de longen loopt. Echter zal het water in plaats daarvan in de maag terechtkomen. Het slachtoffer verstikt door de afsluiting van de luchtpijp op het niveau van de stembanden. Dit wordt 'droge verdrinking' genoemd, er komt immers geen water in de longen en het slachtoffer komt om door verstikking. In een later stadium ontspannen de stembanden weer en zal alsnog water in de longen komen.
Zoet water in de longen zorgt voor een verplaatsing van water van de longen naar het bloed. Hierdoor neemt het bloedvolume in de vaten toe. Water zorgt ervoor dat de [[rode bloedcellen]] zich opblazen en kapot gaan. Daarbij komen veel stoffen vrij in het bloed, waaronder kalium dat zorgt in verhoogde concentraties voor [[hartritmestoornissen]] zoals [[kamerfibrilleren]]. Dit proces verloopt snel en leidt in korte tijd tot de dood.
====Verdrinking in zout water====
Bij verdrinking in ''zout water'' wordt als gevolg van de samenstelling van het zeewater vocht vanuit de [[bloedvaten]] in de longen getrokken. Hierdoor komt vocht in de longen en ontstaat [[longoedeem]]. Door verplaatsing van vocht uit de bloedbaan naar de longen neemt het bloedvolume af, waardoor [[hypovolemische shock]] ontstaat. Door steeds verder vorderende [[shock]], toename van de hartfrequentie en uitputting van het hart zal na enige tijd een [[hartstilstand]] ontstaan.
 
===Na redding===

Navigatiemenu