Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Verdrinking

257 bytes toegevoegd, 12 mrt 2022 15:51
Verdrinking in zout water
====Verdrinking in zout water====
Bij verdrinking in ''zout water'' wordt als gevolg van de samenstelling van het zeewater vocht vanuit de [[bloedvaten]] in de longen getrokken. Hierdoor komt vocht in de longen en ontstaat [[longoedeem]]. Door verplaatsing van vocht uit de bloedbaan naar de longen neemt het bloedvolume af, waardoor [[hypovolemische shock]] ontstaat. Door steeds verder vorderende [[shock]], toename van de hartfrequentie en uitputting van het hart zal na enige tijd een [[hartstilstand]] ontstaan.
 
Voor de eerste hulp is verdrinking in zoet of zout water niet relevant.
==Eerste Hulp aan een drenkeling==
Een drenkeling met [[onderkoeling]] moet horizontaal uit het water gehaald worden. Iedere beweging kan zorgen dat afgekoeld bloed zich verder in het lichaam verplaatst en verdere afkoeling en hartritmestoornissen veroorzaakt. Daarnaast is er sprake van hydrostatisch drukverval, waarbij de waterdruk vanbuiten af op het lichaam wegvalt en de bloeddruk daalt snel. Dit wordt voorkomen door horizontale redding. Indien een slachtoffer bewusteloos is heeft beademing prioriteit en is horizontale redding van ondergeschikt belang.
Tijdens redding van een drenkeling kan de zogenaamde '''reddingscollaps''' optreden, waarbij het slachtoffer bij het zien van zijn redders het [[bewustzijn]] verliest. Dit kan zowel optreden voor, tijdens en na de redding. Een reddingscollaps treedt op als gevolg van het wegvallen van de adrenaline-spiegel. Bij een slachtoffer in nood maakt het lichaam veel adrenaline aan, wat zorgt dat het slachtoffer een snelle hartslag krijgt en de bloeddruk stijgt. Wanneer de drenkeling merkt dat zijn redding nabij is, daalt de adrenaline spiegel en kan hij door de daling van de bloeddruk het bewustzijn verliezen. Wanneer dit in het water gebeurt bestaat het risico dat hij alsnog 'kopje onder' gaat.

Navigatiemenu