Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Verdrinking

2 bytes toegevoegd, 27 sep 2011 13:09
Het verdrinkingsproces
Bij jonge kinderen ontstaat bij onderdompeling van het gezicht in koud water een bijzondere reflex, waardoor de bloedvaten samentrekken ([[vaatvernauwing]]). Hierdoor stijgt de [[bloeddruk]] en zal de [[hartfrequentie]] dalen. Dit zorgt voor een gunstige daling van het zuurstofverbruik, er zal minder snel een [[zuurstoftekort]] optreden en de overleving is beter.
====Watertemperatuur ====
De watertemperatuur is een belangrijke factor voor de overleving. Hoe lager de temperatuur van het water waarin het slachtoffer is ondergedompeld, des te beter zijn de overlevingskansen. Door het koude water wordt het [[metabolisme]] in de [[cellen]] vertraagd, waardoor het [[zuurstofgebruik]] afneemt en er minder [[zuurstoftekort]] optreedt. Het [[hart]] gaat trager kloppen.
Indien de verdrinking optreedt nadat het slachtoffer onderkoeld is geraakt, is de overlevingskans beter, immers is er op dat moment relatief weinig zuurstoftekort ingetreden omdat de lichaamsprocessen al op een laag pitje stonden. Wanneer het slachtoffer al veel energie verbruikt heeft en dan ondergedompeld wordt, is er een grotere kans op schade door [[zuurstoftekort]].
[[Onderkoeling]] heeft dus een gunstig effect op de nadelige verschijnselen van [[zuurstoftekort]].
  ====Temperatuur ====Hoe kouder het betreffende water is, hoe langer een drenkeling na het onder water geraken nog een kans heeft om te overleven, al hangt dit wel af van een tijdige redding. De lichaamsfuncties zijn dan op den duur zo traag geworden waardoor er minder energie wordt verbruikt en dus ook minder zuurstof (verbrandingsprocessen, metabolisme etc.). Daar staat tegenover Een verdrinkingsslachtoffer dat iemand in koud water sneller onderkoeld kan raken en sneller het bewustzijn verliest. Als bij de drenkeling verdrinking optreedt nádat het lichaam [[onderkoeld is ]] geraakt, dan is er meer tijd beschikbaar om drenkeling te redden. Enkele artsen hanteren de regel dat iemand mag pas overleden kan dood verklaard worden verklaard door een arts als de lichaamstemperatuur hij weer normaal geheel tot 37 graden is opgewarmd en adequaat gereanimeerd is (37°C). Het is echter wel mogelijk dat na reanimatie blijkt dat de drenkeling weer zelf kan ademen namelijk in onderkoelde toestand niet te bepalen of er hartactie is en vitale funties nog voldoende functioneren, ondanks dat de lichaamstemperatuur onder de 37°C ligt.  Als of er nog geen schade is als gevolg van [[zuurstoftekort was opgebouwd voordat ]]. In het lichaam begon af te koelen, dan verhoogt Engels wordt dat eveneens de kans op overleving. Maar al in het eerste uur onder water treedt er zo’n gebrek op. Dat heeft toenemende hersenbeschadiging tot gevolg. Overleving na meer dan drie uur onder water is nog nooit beschrevenook wel genoemd: ''You're only dead when you're warm and dead''.
====Verdrinking in zoet water====

Navigatiemenu