Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Ventrikelfibrilleren

258 bytes verwijderd, 1 aug 2011 15:21
geen bewerkingssamenvatting
'''Ventrikelfibrilleren''' (ook wel '''kamerfibrilleren''' of '''VF''' genoemd) is een toestand waarbij de spiervezels van de [[ventrikel|hartkamers]] wel samentrekken, maar niet gecoördineerd, zodat er geen pompfunctie bestaat (het [[bloed]] stroomt niet meer en de [[weefsels]] worden niet meer van [[zuurstof]] voorzien). Hierdoor verliest het slachtoffer binnen ca. 10 seconden na het ontstaan van het ventrikelfibrilleren het [[bewustzijn]], en zal, als er niet wordt ingegrepen, binnen ca. 5 minuten onherstelbare hersenbeschadiging optreden, en na meer dan 10 minuten vrijwel zeker de dood intreden.
De enige manier om deze toestand te bestrijden is door een geforceerde elektrische schok door het [[hart]]: [[defibrillatie]]. Hiervoor bestaan apparaten die [[defibrillator]]s heten en die in ziekenhuizen, ambulances en op andere risicoplaatsen te vinden zijn. Bij binnen enkele minuten defibrilleren is de kans op volledig herstel zeer groot. Op steeds meer plaatsen worden [[automatische externe defibrillatorAED|Automatische Externe Defibrillatoren]] of AED's geplaatst, waarmee vrijwel iedereen met een korte opleiding (halve dag) deze schok kan laten toedienen.
Ook worden in gebieden waar de ambulance niet binnen enkele minuten aanwezig kan zijn, een brandweervoertuig uitgerust met een dergelijk apparaat. Deze voertuigen worden als [[First Responder Brandweer]] of FRB aangeduid.
In de praktijk blijkt dat 19 van de 20 mensen die buiten het ziekenhuis worden [[reanimatie|gereanimeerd]] door omstanders uiteindelijk toch overlijden.
 
<ref>Herlitz J, Svensson L, Holmberg S, Angquist KA, Young M, &ldquo;Efficacy of bystander [[reanimatie|CPR]]: intervention by lay people and by health care professionals.&rdquo; ''Resuscitation'', 66 (2005) 291&ndash;5</ref>

Navigatiemenu