Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Veiligheid en hygiëne

2.895 bytes toegevoegd, 4 nov 2017 23:03
geen bewerkingssamenvatting
{{Status|
|mainauthor= [[Pim]]
|coauthor= [[]]
|controller=
|supervisor= [[Pim]]
|niveau= [[Handleiding#Niveau|Beginner/Gevorderd]]
|status= [[Handleiding#Status|Concept]]
}}
 
 
Lees ook: [[zorgen voor een veilige werkomgeving]].
 
==Hygiëne en hulpverlening==
Goede hygiëne tijdens het hulpverlenen is voor zowel de hulpverlener als het slachtoffer van belang. De hulpverlener loopt tijdens zijn hulpverlening het risico in contact te komen met lichaamsvloeistoffen van het slachtoffer, zoals bloed, braaksel, urine, ontlasting en andere stoffen. Deze stoffen kunnen besmettelijke aandoeningen overdragen en de hulpverlener dient zich daarom dan ook goed te beschermen indien contact met deze vloeistoffen mogelijk is. Voorkomen is beter dan genezen!
 
===Handhygiëne===
Voor het starten van een hulpverlening dient men de handen goed te wassen met water en zeep, om zo het dagelijkse vuil van de handen te verwijderen. Daarnaast kan men de handen ontsmetten met bijvoorbeeld een handesinfectans, zodat de meeste (maar niet alle) bacteriën van de handen verwijderd zijn. Draag geen ringen of andere hand- of armsieraden, hieronder kan vuil aanwezig blijven.
 
===Handschoenen===
Het dragen van handschoenen bij het verlenen van eerste hulp wordt steeds meer een gewoonte. Handschoenen beschermen de hulpverlener niet alleen tegen contact met lichaamsvloeistoffen van het slachtoffer, maar bijvoorbeeld ook tegen (veel) gevaarlijke stoffen. Handschoenen zijn er in verschillende soorten en maten. Waar vroeger met name latex handschoenen gebruikt werden, ziet men nu vaker Nitrile. Veel mensen krijgen last van latexallergie en de Nitrile handschoenen geven veel minder allergieën.
 
===Hulpmiddelen bij [[reanimatie]]===
Bij het toepassen van mond-op-mondbeademing is er theoretisch het risico van overdracht van besmettelijke aandoeningen. Men kan dit voorkomen door het gebruik van een [[kiss-of-life]] [[beademingsdoekje]] of door gebruik van een [[pocket-mask]]. Overdracht van besmettelijke ziektes bij reanimatie wordt weinig beschreven. Er zijn enkele rapporten van overdracht van tuberculose en SARS, echter is overdracht van HIV nooit beschreven. Bij een slachtoffer met een [[koortslip]] bestaat er risico op het oplopen van het herpes-virus.
 
==Scherpe en besmette voorwerpen==
[[Bestand:Naaldencontainer.jpg|150px|thumb|right|Kleine naaldencontainer voor in rugtas.]]
Scherpe voorwerpen, zoals gebruikte naalden, bloedlancetten, infuusnaalden, mesjes of andere scherpe voorwerpen die in contact zijn geweest met het lichaam van het slachtoffer dienen op een veilige manier behandeld te worden. Bij voorkeur worden deze direct na gebruik door de hulpverlener zelf in een naaldencontainer weggegooid. Andere besmette voorwerpen, zoals gebruikte gazen dienen direct na gebruik in een aparte vuilniszak te worden weggegooid.
 
==Besmettelijke aandoeningen==
Niet ondenkbaar is dat je te maken krijgt met een slachtoffer met een besmettelijke ziekte onder de
leden, zoals hepatitis, HIV en andere besmettelijke ziekten. Deze kunnen een risico vormen voor de hulpverlener en de hulpverlener dient hier bij het letten op [[BasisEH:VijfRegels|gevaar]] dus rekening mee houden. Bij hulp aan een slachtoffer is de kansaanwezig dat je met bloed te maken krijgt. Vaak hebben we kleine wondjes aan de handen en wanneer
daar bloed van het slachtoffer in terechtkomt kan besmetting optreden. De kans op daadwerkelijke
besmetting bij direct bloedcontact is relatief klein, maar het risico is altijd aanwezig. Het dragen van
Echter, je zult niet altijd handschoenen bij je hebben. Probeer aanraking van het bloed te vermijden.
Mocht je onverhoopt toch in contact zijn geweest met bloed van een slachtoffer, neem dan contact op
met je huisarts of bedrijfsarts[[Categorie:Basiskennis_Eerste_Hulp]]

Navigatiemenu