Stollingsverband

Uit Eerste Hulp Wiki
(Doorverwezen vanaf Stollingsgranulaat)
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een stollingsverband is een speciaal type verband of kompres waarop een stof (ook bekend als Celox) is aangebracht die de stolling in het bloed in gang zet om zo een ernstige bloeding snel te stoppen. De reactie van deze stof, chitosan, met het bloed zorgt voor de vorming van een stevig stolsel. Deze stof is ook verkrijgbaar in de vorm van korrels, het zogenaamde stollingsgranulaat. Deze kunnen in de wond gestrooid worden en zorgen voor de vorming van een stevig stolsel om zo de bloeding tot staan te brengen.

Stollingsverbanden en granulaat behoren tot de hemostatische middelen, ofwel de middelen die stolling tot stand brengen en daarmee een bloeding kunnen stoppen.

Buiten het ziekenhuis kunnen deze middelen gebruikt worden inden men met gewone technieken, zoals druk rechtstreeks op de wond (zie actieve bloeding) niet gestopt krijgt.[1]

Sinds de 26ste druk van Het Oranje Kruis Boekje zijn deze stollingsverbanden ook in de eerste hulp geïntroduceerd.

Bronvermeldingen

  1. International first aid and resuscitation guidelines 2011, (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, Geneva, 2011) http://www.ifrc.org