Steunverband om de enkel/voet

Uit Eerste Hulp Wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Het enkeldrukverband ofwel drukverband om de enkel en voet is een verband uit de groep drukverbanden en heeft als belangrijkste functie het geven van rust en steun bij een kneuzing of verstuiking van de enkel of voet. Het kan ook gebruikt worden bij een ernstige actieve bloeding aan de enkel of voet, door eerst een snelverband op de wond te leggen en vervolgens daarover een drukverband.

Benodigdheden

Zwachteltechnieken

Bij het aanleggen van dit verband maakt men gebruik van de volgende zwachteltechnieken:

  • Circulaire slagen (bij begin van verband)
  • Spiraalslagen (in midden van verband)
  • Achtvormige slagen (rond de enkel)

Uitvoering

Zwelling aan de buitenzijde enkel zwachtelen richting de grote teen. De voet is naar binnen gedraaid bij het ongeval.
Zwelling binnenzijde enkel zwachtelen richting de kleine teen. De voet is naar buiten gedraaid bij het ongeval.

  • Breng de voet in een hoek van ongeveer 90 graden, of zo ver mogelijk afhankelijk van de pijn.
  • Je zwachtelt met de watten richting de grote teen. Eerste slag maak je dubbel. Zwachtel nu in de richting van het hart met 2/3 overlapping.
  • Wanneer je bij de hak aankomt maak je een slag OVER de hak, dan een slag BOVEN de hak, ONDER de hak en weer BOVEN de hak. (BOB)
  • Nu ga je verder bij de laatste slag boven de hak, en zwachtel je door tot een stukje boven de enkel. De laatste slag is weer dubbel.
  • Met de ideaalzwachtel, ga je weer richting de grote teen. Je laat 1-2 cm watten vrij. Je zwachtelt richting de hak. Bij de hak aangekomen maak je eerst een slag OVER de hak, dan een slag ONDER de hak en een slag BOVEN de hak. Dit ‘achtje’ rondom de enkel herhaal je. (OBOB).
  • Zwachtel tot je nog 1-2 cm watten overhebt en zet het verband vast.

Aandachtspunten

Kijk in de rol tijdens het aanleggen van het verband. Zet lichte rek op de ideaalzwachtel tijdens het afrollen, probeer de rek goed te verdelen over het verband. Controleer of het verband niet te strak zit, door te vragen naar tintellingen of een koud gevoel in de vingers. Test eventueel de capillary refill in de vingers, deze mag niet vertraagd zijn na het aanleggen van het verband.


Lees ook de pagina's over Letsels van het bewegingsapparaat en Algemene verbandtechnieken.