Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Schaafwonden

546 bytes toegevoegd, 29 jan 2012 15:10
geen bewerkingssamenvatting
'''Schaafwonden''', ook wel '''excoriaties''' of '''ontvellingen''' genoemd (Engels: abrasions) zijn oppervlakkige [[huidverwondingen]]. Alleen de bovenste huidlaag, de opperhuid (epidermis) is beschadigd, soms met kleine delen van de lederhuid (dermis). Het oppervlak van de aangedane huid kan echter groot zijn. Een schaafwond ontstaat door wrijven of schuren langs een ruw oppervlak waarbij de opperhuid wordt afgeschaafd. Vaak komt hierbij een deel van de lederhuid bloot te liggen en deze kan bij wat diepere schaafwonden ook beschadigd raken. Vanuit de lederhuid ontstaan kleine puntvormige bloedingen, die bij wegvegen opnieuw opbollen. Bij kleine schaafwonden is er zelden veel [[actief bloedverlies]], maar bij grote oppervlakten kan het bloedverlies aanzienlijk zijn. Beschadiging van de zenuwuiteinden in de lederhuid geeft een branderige pijn ter plaatse van de schaafwond. Vaak is er onder de schaafwond ook sprake van een [[kneuzing]], waardoor er pijn, zwelling en [[bloeduitstorting]] ontstaat.
 
Een schaafwond kan verschijnselen van een eerstegraads [[brandwond]] vertonen, bijvoorbeeld als deze ontstaan is na uitglijden op kunstgras of in een sportzaal. Er is dan roodheid, brandende pijn en zwelling.
====Eerste Hulp====
Bij schaafwonden waarin veel straatvuil zit, kan het zijn dat het slachtoffer een [[tetanusvaccinatie]] moet krijgen via de [[huisarts]], indien hij zijn laatste injectie meer dan 10 jaar geleden heeft gekregen. Volledig ingeënte kinderen zijn tot 18 jaar beschermd.
 
Een schaafwond kan verschijnselen van een eerstegraads [[brandwond]] vertonen, bijvoorbeeld als deze ontstaan is na uitglijden op kunstgras of in een sportzaal. Men kan de wond dan tijdens het reinigen onder de kraan ook koelen met lauw water. Eventueel kan [[Burnshield]] gebruikt worden voor het koelen en ter vermindering van pijn.
Schaafwonden genezen doorgaans zonder littekenvorming. Wanneer de wond niet goed [[wondreiniging|gereinigd]] is, kan vuil in de huid achter blijven en leiden tot een 'traumatische tatoeage'. Indien er [[ontstekingsverschijnselen]] ontstaan, zoals toename van pijn, zwelling, roodheid en warmte rondom de wond, verwijs het slachtoffer dan naar de huisarts. Deze kan eventueel antibiotica starten.
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Huidverwondingen]]

Navigatiemenu