SIGMA

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Guusje. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Het SIGMA team is niet meer actief in Nederland. Begin 2016 is het Systeem van de Geneeskundige Combinatie vervangen voor Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB). De SIGMA teams en Ambuteams zijn vervangen door de Rode Kruis Noodhulpteams en de RAV Calamiteitenteams.


SIGMA is de afkorting voor Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie en is een team dat gevormd wordt door vrijwilligers met een EHBO diploma van onder andere het Rode Kruis die een aanvullende opleiding hebben gevolgd voor assistentie van het Ambuteam bij calamiteiten. Het Ambuteam bestaat uit een ambulance chauffeur en een ambulance verpleegkundige. Samen vormen het SIGMA-team en het Ambu-team de Geneeskunde Combinatie, soms nog aangevuld door het Mobiel Medisch Team.

De Geneeskundige Combinatie wordt ingezet bij grote ongevallen en rampen als de zorgcapaciteit van de reguliere diensten tekort schiet door het grote aantal slachtoffers of door andere omstandigheden. De organisatie van de Geneeskundige Combinatie gescheid door de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen, ofwel de GHOR. Op de plaats van een ramp wordt de Geneeskundige Eenheid aangestuurd door de Officier van Dienst Geneeskundig (OvDG).

Belangrijkste taak van het SIGMA-team is om slachtoffers ter plaatse van de ramp te triëren en stabiliseren en klaar te maken voor transport naar een ziekenhuis.

Meer informatie: Geneeskundige Combinatie