Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Response

338 bytes toegevoegd, 30 jan 2012 19:57
geen bewerkingssamenvatting
|mainauthor= [[Pim]]
|supervisor= [[Pim]]
|coauthor= [[Daan]]|controller= [[Daan]]
|niveau= [[Handleiding#Niveau|Gevorderd]]
|status= [[Handleiding#Status|Concept]]
In '''Response''' wordt de eerste '''reactie''' van het slachtoffer getest. Dat is een logische stap, immers zullen aangezien we eerst contact maken met het slachtoffer alvorens te starten met het verlenen van Eerste Hulp. Indien er een acuut levensbedreigende aandoening is (zoals een hevige [[actieve bloeding]]), zal het contact kortstondig zijn en men direct het probleem aanpakken. Lijkt er niet een acuut probleem te zijn dan heeft men wat is er meer tijd om vragen te stellen over wat er aan de hand is, wat het [[ongevalsmechanisme]] is geweest en wat je voor het slachtoffer kunt betekenen.
Bij de eerste benadering van het slachtoffer kan men al veel informatie krijgen, indien het slachtoffer de ogen open heeft en praat, is hij aanspreekbaar en zullen zijn [[vitale functies]] niet dusdanig ernstig bedreigd zijn dat acuut ingrijpen vereist is. Reageert het slachtoffer niet op aanspreken, loop dan is het zaak om direct verder te kijkende rest van de [[ABCDE-methodiek]] af. De controle van de Response (reactie) heeft dus ook met name een functie in het onderscheid maken tussen een acuut bedreigd slachtoffer, of en een slachtoffer waarbij je wat meer tijd hebt.
Grofweg zijn er twee stappenOm een goede indruk te krijgen van de Response, kan men als eerste hulpverlener de AVPU score bepalen:# Het *Spreek het slachtoffer luid en duidelijk aansprekenaan:**Het slachtoffer reageert, maakt contact, bij voorkeur bij zijn voornaam. Wanneer hij is helder en adequaat (Alert)**Het slachtoffer reageert, stel je aan hem voor maar zakt weg na aanspreken en vraag wat er gebeurd is.moet herhaaldelijk wakker gehouden worden (Verbal)**Het slachtoffer reageert niet op aanspreken, maar wel bij pijn of nadrukkelijk aanschudden (Pain)# Indien geen reactie: voorzichtig aan beide schouders schudden. Bij een ongeval waar er sprake kan zijn van [[wervelletsel]] dient dit zeer voorzichtig te gebeuren**Het slachtoffer reageert geheel niet.(Unresponsive)
Waar vroeger de [[pijnprikkel]] werd gebruikt bij een slachtoffer dat niet aanspreekbaar was Dit is dat samengevat in de hedendaagse Eerste Hulp verlaten om dat deze vaak inadequaat werd toegepast.  Het geteste bewustzijnsnivea kan worden ingedeeld doormiddel van de [[AVPU]] score, een versimpelde versie van de [[Glasgow Coma Scale]] ofwel [[Glasgow Coma Scale|EMV]]. tabel:
{| class="wikitable"
|}
Let op: Zorg ervoor dat bij het schudden van een slachtoffer de nek en rug zo min mogelijk bewegen. Bij wervelletsel kan het letsel verergeren! De [[pijnprikkel]] wordt niet meer aangeleerd in de basis EHBO omdat dit vaak verkeerd werd uitgevoerd. Let bij het toedienen van een pijnprikkel zowel op gevaar voor jezelf (plotselinge agressie) en op gevaar voor het slachtoffer: Plotselinge pijn kan een hetige beweging veroorzaken die ook gevaar kan opleveren bij wervelletsels. In de Response wordt verder zo mogelijk kortstondig navraag gedaan naar de klachten van het slachtoffer, het [[ongevalsmechanisme]] en andere zaken die op dat moment van belang kunnen zijn. Een uitgebreide [[anamnese]] (vraaggesprek) vindt later plaats als de [[vitale functies]] gecontroleerd zijn.

Navigatiemenu