Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Paniekaanval

3.231 bytes toegevoegd, 19 jun 2011 12:09
geen bewerkingssamenvatting
====Wat zijn andere technieken====
Beschrijf bijvoorbeeld welke andere technieken er mogelijk zijn, of vroeger gebruikt werden.
 
 
De term 'hyperventilatie' betekent als je het letterlijk vertaald hyper= (te) veel ventilatie=ademen. Dat houdt in dat er te diep wordt ingeademd, de hoeveelheid lucht per ademteug is toegenomen. De term zegt echter niets over de ademfrequentie, het aantal ademhalingen per minuut, al wordt de term vaak wel (onterecht) gebruikt voor een snelle ademhaling (tachypneu).
 
Grofweg kunnen we 3 soorten hyperventilatie onderscheiden:
 
Het zogenaamde
'hyperventilatiesyndroom'
waarbij een gezond persoon door een bepaalde externe prikkel te diep en vaak ook te snel gaat ademen. Vaak is er sprake van angst of stress in een dergelijke situatie die de aanval uitlokt. Denk aan popconcerten, een ongeval of pijn. De klachten die je hierbij ziet zijn een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, misselijkheid, een stekende pijn op de borst (denk ook aan een infarct, al zie je daar vaker drukkende pijn), tintellingen rond de mond, in de tong en in de handen. In zeldzame gevallen zie je ook een spasme van de duim en vingers. De klachten zorgen vaak voor een verergering van de aanval, omdat de klachten weer nieuwe angst veroorzaken. Deze aanvallen kenmerken zich vaak door veel paniek en spanning bij het slachtoffer en kunnen zich zeer dramatisch presenteren.
 
Daarnaast kan hyperventilatie optreden als gevolg van
zuurstoftekort
(hypoxie) in de weefsels, waarbij het lichaam tracht te compenseren door dieper te gaan ademen om zo voldoende zuurstof binnen te krijgen en de koolstofdioxide (CO2) af te voeren. Daarnaast kan hyperventilatie optreden als gevolg van een
metabole ontregeling
in het lichaam, bijvoorbeeld als door een ziekte de zuurgraad van het bloed is veranderd (te zuur). Het lichaam probeert de zuurgraad weer op peil te krijgen door zoveel mogelijk CO2 uit te blazen, want CO2 is een zuur. Door dieper te ademen wordt er meer zuurstof ingeademd, maar wordt ook met name meer CO2 afgeblazen, waardoor de zuurgraaf van het bloed afneemt (wordt minder zuur). Oorzaken hiervan kunnen onder andere suikerziekte en nierfunctiestoornissen zijn.
 
Het hyperventilatiesyndroom (HVS) is in principe ongevaarlijk, maar kan wel lastig te herkennen zijn. Je ziet het vaker bij jongeren, al kan het ook op oudere leeftijd voorkomen. Een valkuil is dat je HVS soms ook ziet bij een hartinfarct, als gevolg van pijn en stress. Met name bij vrouwen wordt een hartinfarct nog wel eens aangezien voor een hyperventilatie aanval.
 
Hyperventilatie door een metabole ontregeling komt vaker voor bij oudere mensen, maar kan ook gezien worden bij (jonge) diabeten.
Hyperventilatie als gevolg van zuurstoftekort kan bij iedereen voorkomen, en vaak is er behalve de hyperventilatie meer aan de hand. Er is bijvoorbeeld een ongeval geweest, een verstikking, pijn op de borst enzovoorts.
 
Alarmsymptomen zijn: blauwe verkleuring van de lippen en slijmvliezen (centrale cyanose), acetongeur uit de mond (hyperglykemie met ketoacidose bij suikerziekte), (drukkende) pijn op de borst met uitstraling naar de armen of kaken, het hebben van ziekten aan het hart en suikerziekte enzovoorts.
 
Het in een zakje ademen wordt tegenwoordig afgeraden, omdat je daarmee de situatie bij de niet onschuldige vormen van hyperventilatie kan verergeren.

Navigatiemenu