Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Oververhitting

987 bytes toegevoegd, 28 jun 2019 20:17
Hitteberoerte
==Onwel door hitte==
{{LinkBox1| |LinkCategorie= Algemeen|LinktitleOK= Oververhitting|LinkOK= http://www.ehbo.nl/tips/oververhitting/|LinktitleRK= |LinkRK= }}  Door toename van de lichaamstemperatuur ofwel '''oververhitting''' kan een scala aan klachten en ziektebeelden ontstaan, die in een glijdende schaal gezien kunnen worden. Sommige van deze ziektebeelden zijn hinderlijk, maar doorgaans niet ernstig. Andere kunnen leiden tot levensbedreigende symptomen en als niet tijdig gekoeld wordt tot het overlijden van het slachtoffer.
===Hitte-oedeem===
Ter preventie van een zonnesteek kan men (zeker bij een kaal hoofd) een petje of hoed dragen.
==
===Hitte-uitputting en hittestuwing===
==
Hitte-uitputting en hittestuwing (ook wel warmte-uitputting genoemd) treden vaak op bij hoge omgevingstemperaturen of bij zware inspanning met te warme kleding (marathonlopers) om het lichaam. De lichaamstemperatuur stijgt boven de normaalwaarden, maar is per definitie niet hoger dan 40°C. Beide beelden hebben een vergelijkbare oorzaak: er is een grote inspanning geleverd bij warme omgevingstemperaturen en er is een tekort aan vocht en zouten ontstaan als gevolg van vochtverlies door zweten en verdamping via de ademhaling. Soms wordt een hitte-uitputting voorafgegaan door hittekramp. Indien het vochtverlies niet voldoende wordt aangevuld door eten en drinken treedt er uitputting op. Het beeld ontstaat deels door [[uitdroging]]. Vaak drinken sporters alleen (veel) water, dit is echter niet voldoende, men dient zowel vocht als suikers en zouten aan te vullen tijdens de inspanning.
===Oververhitting & Sport===
Misschien ken je de beelden wel van marathonlopers of triatleten die zwalkend de finish passeren. Ze zijn bevangen door de hitte of een ernstig vochttekort en hebben een verstoorde hersenwerking. Recreatieve sporters kunnen ook te maken krijgen met een bepaalde vorm van oververhitting,ook in de winter! Door rust en het drinken van een goede sportdrank (met voldoende suikers en zouten) kan het lichaam zich langzaam herstellen. Het isverstandig is verstandig om die dag geen activiteiten meer te ondernemen.
Als onder warme omstandigheden de warmte onvoldoende wordt afgevoerd, kan warmtestuwing ontstaan. Zeker als de vochtigheidsgraad van de lucht hoog is en er geen goede ventilerende kleding wordt gedragen, kan de warmte onvoldoende worden afgevoerd, waardoor de
lichaamstemperatuur stijgt. (Denk daarbij aan een voetbaltoernooi boven de 30° C). Het verlies van vocht (door zweten) tijdens inspanning speelt hierbij een belangrijke rol. Gedurende een langere inspanningen kan men dan 3 - 4 liter vocht verliezen.Vooral ongeoefende mensen zweten sneller en verliezen daarbij veel zoutzouten, waardoor spierkrampen en duizeligheid kunnen ontstaan. Als het vochtverlies te groot wordt, moet het lichaam voor een zo optimaal mogelijke verdeling van het nog aanwezige vocht zorgen. Het kiest dan altijd voor de inwendige organen. De bloedstroming van de huid vermindert, waardoor een nog slechtere warmte afgifte optreedt en de lichaamstemperatuur omhoog gaatstijgt.
Een veel voorkomende warmte-aandoening is kramp (zie hier boven). Dit zijn pijnlijke samentrekkingen van de skeletspieren, meestal in de kuitspier. Dit is het gevolg van extreem vochtverlies, waardoor de balans tussen de zouten in de lichaamscellen (natrium, kalium, calcium) verstoord raakt.
Het is voor de hulpverlener belangrijk om te weten dat een sporter tijdens een inspanning van meer dan een uur zijn het vocht in het lichaammoet lichaam moet aanvullen vanwege het zweetverlies. Heeft een sporter een dorstgevoel dan heeft hij onvoldoende gedronken voor aanvang en tijdens de inspanning. Zweet is [[hypotoon]], daarom heeft het lichaam meer behoefte aan water dan zout. Geef alleen extra zout bij veel zweten. Dat kan door sportdrank waarin koolhydraten zitten (40 – 80 gram per liter) en zout (natriumchloride: 1 – 1.5 g per liter, ongeveer 1/3 van een theelepel), ook kan men gebruik maken van [[Oral Rehydration Solution]] of [[ORS]].
===Hittecollaps===
Belangrijkste klachten en symptomen:
* Rode Hoge lichaamstemperatuur > 40° C * Neurologische dysfunctie, zoals: verwardheid, onrust, bizar gedrag, bewustzijnsdaling, uitval, zwalkend lopen* Klassieke hitteberoerte: rode droge warme huid (let op, meestal geen transpiratie* Inspanningsgerelateerde hitteberoerte: soms is dit niet het geval en is de bleke klamme huid bleek en koud(indien tijdens of na inspanning), terwijl de lichaamstemperatuur vaak wel ernstig verhoogd is)* Afwezigheid van voldoende transpiratie* Bewustzijnsdaling* Verwardheid en bizar gedrag
* Epileptische aanval
* Hoge lichaamstemperatuur > 40° C
* Snelle hartslag (120-200/min)
* Snelle ademhaling, stoornissen in de ademhaling
Belangrijkste onderdeel van de behandeling van een hitteberoerte is snel alarmeren en snel starten met koelen. Koelen is essentieel om verergering van de schade aan de cellen te voorkomen. Koelen De meest effectieve methode om een slachtoffer met een hitteberoerte te koelen is onderdompeling van het lichaam (exclusief het hoofd) in een bad met koud water (koelbad). Deze methode moet echter wel met beleid gebeurenworden uitgevoerd door zorgprofessionals die hierin getraind zijn, want iemand drijfnat bij een hitteberoerte zijn er immers stoornissen in de vitale functies die specialistische zorg noodzakelijk maken zal met name zorgen voor afkoeling van de huid, maar niet zorgen voor afkoeling van het binnenste van het lichaam. Meest Alternatieve methoden (die minder effectief is zijn dan ook om een koelbad) zijn onder andere: [[coldpacks]] te leggen op de plaatsen waar de grote bloedvaten aan de oppervlakte liggen: onder de in oksels, in de liezen en in de nek, het afsponsen met koud water en het slachtoffer bedekken met natte koude lakens. Het slachtoffer dient op de zij gelegd te worden zodat een zo groot mogelijk oppervlak gekoeld kan worden en dat de warmte afgifte aan de omgeving optimaal is. Het slachtoffer moet naar een koele ruimte gebracht worden en mag door middel van airco of ventilatoren gekoeld worden. Het is essentieel om de [[vitale functies]] te blijven controleren. Meet indien mogelijk tijdens het koelen iedere 5 minuten de [[lichaamstemperatuur]]. Meting met een oorthermometer kan de lichaamstemperatuur onderschatten, het meest betrouwbaar is meting met een rectale thermometer.
{| class="wikitable"
|}
Meer informatie over oververhitting tijdens de Vierdaagse van 2007 is te lezen in: http://www.ntvg.nl/publicatie/wandelen-de-zon-hitteberoerte-en-hitte-uitputting-tijdens-de-nijmeegse-vierdaagse-2006. Informatie over hyperthermie bij hardlopen is te vinden op de website: https://hardlopenenhyperthermie.org.
==Bronvermelding==

Navigatiemenu